Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 3 yıl projeli olarak ekimi gerçekleştirilecek nohut ekimi yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığının ödenek tahsisi ile Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü ile ortak olarak yürüttüğü Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Çiftçileri Benimsetilmesi Projesi 3 yıllığına Yozgat’ta uygulamaya başlandı. Proje kapsamında Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Derya Sürek, Songül Dalcı, Dr. Nesime Cebel ve diğer uzmanların katılımı ile nohut ekimi yapıldı.

Proje dahilinde deneme kurulan tarla 3 parsele bölündü. 1 parsele Rhizobium bakterisi ile aşılanan nohut ekimi, 1 parsele kimyevi gübre kullanılarak nohut ekimi, diğer parsele ise kimyevi gübre kullanılmadan nohut ekimi gerçekleştirildi. Üretim sezonu boyunca bu 3 parseldeki ürünlerin gelişimi ve nodozite oluşumları gözlenerek hasattan sonra ise ürün verimi ölçülerek değerlendirilecek.