Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta yıllık 550 bin ton bal üretimi yapılıyor. Çiftçiler, daha fazla gelir elde edebilmek amacıyla arıcılık faaliyetlerine ağırlık verirken, diğer bölgelerden de çok sayıda gezginci arıcı Bozok Yaylası'nı mesken tuttu. 300'ün üzerinde yerli arıcının bal üretimi yaptığı il genelindeki kırsal bölgelerde her yıl 200 civarında da gezginci arıcının konakladığı belirtildi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, önceki yıllarda en fazla 50 civarında gezginci arıcının Yozgat'a geldiğini, bu sayının her geçen yıl arttığını ve 200 civarında arıcının yaylalara yerleştiklerini söyledi. Yozgat'ta yıllık bal üretiminin 550 bin ton civarında olduğu, bunun artırılabilmesi için çalışıldığını ifade eden Özdemir, ilin coğrafi konumu ve iklimi bakımından arıcılığa elverişli bir bölge olduğunu, arıcılığın geliştirilmesi ve daha kaliteli bal elde edilmesi amacıyla başlatılan çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Özdemir, Çayıralan ilçesinde 500 dekar alanda 'Bal Ormanı' kurulduğunu, Akdağmadeni ilçesinde ise altyapı çalışmalarının hazır hale getirildiğini kaydetti. Özdemir, Yozgat'ta yaygınlaştırılması için çalışılan aspir bitkisinin de bal üretimi açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, ''Aspir bitkisinin yaygınlaşması ile arıcılarımız bu bitkiden arılarının beslenmesini sağlayabileceklerdir." dedi.

Özdemir, geçen yıl 340 arıcının desteklemelerden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu, bu çiftçilere kovan başına 10 lira destekleme ödemesinin yapılacağını anlattı. Özdemir, gezginci arıcıların veteriner sağlık raporu ve vize belgesinin yanlarında bulundurması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: ''İlimize konaklama amacı ile gelen gezginci arıcılarımızın il ve ilçe müdürlüklerine müracaatlarının akabinde mahallinde gereken tespitler yapılıp, veteriner sağlık raporu, vize belgelerinin incelenmesinden sonra 'Konaklama İzin Belgesi' verilmektedir. Gezginci arıcıların konaklayacağı yerin sahibinden izin alınması, 2 arıcı arasında en az 2 kilometre mesafenin bulunması gerekmektedir. Belirlenen kriterler yerine getirilmişse gezginci arıcıya 'Konaklama İzni Belgesi' düzenlenmektedir.''

32 yıldır arıcılık yapan İmdat Yalçın (56) ve eşi Ülsever Yalçın (51), Yozgat'a Ordu'dan geldiklerini belirterek, ''Yozgat'a farklı bölgelerden çok sayıda arıcılı gelip, konaklıyor. Burasının bitki florası arıcılık için çok iyi. 22 yıldır Yozgat'ta konaklıyorum. Bir kaç yıldır eşimle birlikte geliyor, Ağustos ayının ortalarına kadar burada konaklıyoruz.'' dedi.