Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları sıradı. Cep telefonu ile oy verme kabinine girmenin yasak olduğu ve cezai müeyyidesi bulunduğunun altı çizilen açıklamada, illerin hangi saatler arasında oy kullanacağı da bildirildi.

Seçmenlerin, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabileceğine dikkat çeken YSK, seçmenlere gönderdiği bilgilendirme epostasında şu ifadelere yer verdi: "Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinizde gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa, 'https//secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp' adresinden, kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz."

'KİMLİK NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN'

"Oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan, fotoğraflı, resmi niterlikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmaz."

'MÜHRÜ, TERCİH DAİRESİNİN DIŞINA TAŞIRMAYIN'

"Sandık kurulu görevlisi, kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabindeki oyunuzu kullanmanızı ister. Mührü, tercih dairesinin dışına taşırmayın. Mührü diğer partinin veya bağımsız adayın alanına taşırmayın. Birleşik oy pusulasında yer alan. tercih ettiğiniz siyasi parti ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünü basın ve kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın."

'BİR SEÇMEN, BİRDEN FAZLA ENGELLİ SEÇMENE YARDIM EDEMEZ'

"Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıka belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen, birden fazla engelli seçmene yardım edemez."

‘CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEK YASAK, CEZASI VAR’

"Önemli: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir."

İLLER HANGİ SAATLER ARASINDA OY KULLANABİLECEK?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te oy verme işlemleri saat 07.00 ile 16.00 arasında, diğer illerde 08.00 ile 17.00 arasında olacak.