Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerde vatandaşlara bilgi vermek üzere sanal sandık oluşturarak, prova yaptı.

YSK, vatandaşlara bilgi vermek üzere basın mensuplarına yönelik olarak sanal sandık oluşturmak suretiyle oy verme, sayım ve döküm ile sandık başı iş ve işlemleri konusunda örnek uygulama gerçekleştirdi. YSK Daire Başkanı olan Harun Özkan uygulama öncesi 53 milyon 741 bin 838 kişinin oy kullanacağının, 174 bin 236 sandık olduğunun, 1 milyon 219 bin 652 kişinin ise sandık başında görev yapacağının bilgisini verdi.

Sandık Kurulu'nun 7 kişiden oluştuğu bildiren Yenimahalle İlçe Seçim Müdürü Mustafa Karabulut ise "Sandık Kurulu 1 sandık kurulu başkanınadan, ikinci kişi ise o mahalle veya köyün ihtiyar heyetinden herhangi bir kişi, diğer 5 kişi ise en son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oyu alan partilerin seçtiği kişilerden oluşuyor.’’ dedi.

Seçim günü vatandaşların dikkat etmesi gereken unsurları sıralayan Karabulut, vatandaşların öncelikle kimlik belgesiz ve kimlik fotokopisi ile oy kullanmayacağının altını çizdi.

Karabulut, şu ifadeleri kullandı: "Hiç kimse bir başkasının yerine oy kullanamaz. Sandık başına gelen seçmen T.C kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter, askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli resmi nitelikli kimliklerden birini Sandık Başkanı’na verir. T.C numarası olmayan bir kimlikle vatandaş gelir ise bu şekilde olmazsa olmazlardan iki tane maddemiz var. Bir tanesi seçmen bilgi kağıdı yanında olmalı diğeri de nüfus müdürlüklerinden alacağı nüfus kayıt örneği yanında olmalı. Onun haricinde T.C kimlik numarasız gelirse bir vatandaş oy kullandırılmaz.’’

Ayrıca Karabulut, vatandaşın seçmen bilgi kağıdı olmadan sadece nüfus cüzdanı ile oy kullanabileceğini belirtti.

Sandık Kurulu Başkanı'nın seçmene yardımcı olarak yapması gerekenleri anlatması gerektiğini belirten Karabulut, “Yuvarlak daireye evet mührünüzü basınız. Oy pusulasının herhangi imza, işaret gibi şeyler atmayınız. Yoksa oyunuz geçersiz olur. Oy pusulasını verdikten sonra hata durumu olduğunda ikinci bir oy pusulası verilmeyeceğini biliyoruz. Cep telefonu, fotoğraf makinesi, kaydedici cihaz varsa üzerinizde görevlilerimize bırakın.” şeklinde konuştu.