Adliyelere personel alımında ortaya çıkan torpil haberlerinin etkisi sürüyor. Kayseri’de de KPSS’si yüksek olmasına rağmen mülakatta düşük puan verilerek elenen adayların yerine yüksek mülakat puanlarıyla düşük KPSS puanlı adayların alındığı ortaya çıktı.

Kayseri’de 88 kişinin alındığı sözleşmeli zabit kâtipliği sınavına bin 760 müracaat oldu. KPSS puanı 70 ve üzerinde olan adaylar klavye yetenek sınavına tabi tutuldu. 354 aday, 90 kelimenin üzerinde yazarak başarılı oldu. İddialara göre mülakata alınan adaylardan torpilli olanlara yüksek, diğerlerine ise düşük puan verildi. KPSS’de yüksek puan alan üniversite ve yüksekokul mezunları, mülakatta elendi. Yerlerine ise lise mezunu ve KPSS puanı daha düşük olmasına rağmen yüksek puan verilen adaylar alındı.

Ailelerden alınan bilgiye göre mülakatta bazı adaylara sadece anne babasının ismi sorulurken, bazılarına da önceden hazırlanmış mesleki bilgi isteyen sorular yöneltildi. KPSS puanları 76 olan lise mezunu K.K. ve M.C., mülakatta 100 tam puan verilerek personel yapıldı. Yine lise mezunu 73 puanlı M.G.C., 72 puanlı Z.B., 71 puanlı S.Ç., aynı şekilde 100 puan verilerek kadroya alındı. Buna rağmen KPSS puanı 90 olan Y.K. 60 mülakat puanı verilerek, KPSS’si 87 olan A.Ş. mülakatta 55 puan verilerek ve KPSS’si 83 olan yüksek öğrenim mezunu F.Ü. mülakatta 70 puan verilerek elendi. Aynı şekilde KPSS’si 86 olan C.T.A. 60 mülakat puanıyla, 81 puanlı T.S.B, 70 mülakat puanıyla ve 81 puanlı S.D. mülakatta 70 puan verilerek diskalifiye edildi. KPSS puanları 71’in üzerinde üniversite ve Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu F.N.S., S.D., S.S., S.D. ve C.K. da mülakatta elenen diğer bazı adaylar oldu.

Elenen adaylar ve aileleri, korktukları için konuşamadıklarını dile getiriyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir baba, kendi çocuğunun da mülakatta düşük puan verilerek elendiğini söyledi. Aynı baba, mülakat komisyonundaki bazı kişilerin çevresine ‘siyasi baskı yapılıyor’ dediklerini de duyduğunu ileri sürdü. Torpili önlemek isteyen iradenin, personel alımında mülakatı kaldırması gerektiğini belirten aileler, KPSS ve klavye başarısının kâtiplik için yeterli olacağını ifade ettiler.