Çocuklarda işitme sorununun her geçen gün arttığı belirtildi. Uzmanlar, özellikle yüksek sesin çocuklarda işitmede olumsuz sonuçlar meydanan getirdiğini söylüyor.

Pendik Bölge Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Harputluoğlu, çocukların işitme kaybı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Pediatrik işitme problemlerinin nedenleri arasında yüksek sesler olduğuna dikkat çeken Dr. Harputluoğlu, çocuk büyük gürültüye uzun süre maruz bırakılması halinde olumsuz sonuçlar oluşabileceği uyarısında bulundu. Dr. Harputluoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Çocukların odasına veya bulunduğu ortama yakın şekilde çok yüksek sesle müzik dinlenmesi sakıncalı. Böyle bir ortam çocuklarda işitme kaybına neden olabilir. Eğer ses çok fazlaysa yani 85 desibel ve üzerindeyse, iç kulaktaki sinir uçları zarar görür. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu etkilenir. Hasar gören sinir sayısı çoğaldıkça, duyma işlevi azalır. Buna çok dikkat edin çünkü ölü sinir uçlarını tıbbi uygulamayla canlandırmak mümkün değildir! O nedenle bebek ve çocukların yanında ses seviyesini düşük tutmak gerekir."

‘KULAK ÇUBUĞUNA DİKKAT’

Dr. Harputluoğlu, bir diğer uyarısını ise hemen hemen her ailede kullanılan pamuklu kulak çubuğu kullanımında yaptı. Hiç önemsenmeyen ve tehlikesi fazla bilinmeyen noktalardan birinin de kulak çubuğu kullanımı olduğunu dile getiren Dr. Harputluoğlu, “Bebeklerin kulak temizliğini yaparken özellikle dikkatli davranmak gerekiyor. Çocuğun kulak kanalında kir birikebilir. Temizlemek için asla pamuklu çubuklardan kullanmayın. Bu çubuk kiri geriye iter. Hatta kulak zarının delinmesine bile yol açabilir. Kulakta koruyucu işlevi olan çok değerli bir sıvı bulunur. Kanalın kendi kendini temizlemesini sağlar. Bu görevi yapan sıvının çubukla içeri itilmemesi gerekir. Siz bu yöntemle temizlediğinizi sanırsınız fakat kir orada kalmaya devam eder ve kulak kanalını tam olarak tıkayabilir. Bir takım enfeksiyonlara neden olabilir. Ses dalgalarının hareketini engelleyerek işitme problemi doğurabilir.. Bu konuda kendi başınıza hareket etmeyin. Doktorunuzdan bilgi alarak temizleme amaçlı özel bir damla kullanabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Dr. Harputluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Doğumdan sonra 6 aylık sürede bebeğiniz yüksek seslerde tepkisizse, duyduğu sesleri taklit etmiyorsa mutlaka hekime başvurmalısınız. 1 yaşına kadar konuşma sesi çıkarmaması dikkate alınmalı. 1-2 yaş aralığında çevreden gelen seslere ilgisiz olması dikkat çekicidir. Özellikle ailede kalıtsal işitme kaybı olan kişiler varsa, işitme testi en kısa sürede yaptırılmalı. Hassas cihazlarla yapılan ölçümlerle işitme derecesini öğrenerek erken tedaviye başlamak mümkün"

‘ANNE SÜTÜ KULAK İLTİHABINI ÖNLÜYOR’

Çocuklarda östaki tüpünün erişkindekinden daha kısa ve yatay olduğundan dolayı mikropların burundan orta kulağa daha kolay ulaştığını belirten Dr. Uğur Harputluoğlu "Bundan dolayı orta kulakta sıvı birikebilir. Bu sıvının yaptığı basınç kulak zarını etkileyebilir. Bu durum genellikle sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve geniz eti problemi olan çocuklarda görülür. İltihaplanmada kulak zarında çökme ve ileri zamanda delinme meydana gelebilir. Fakat tıbbi çözümlerle tedavisi mümkündür ve işitme kaybı yeniden kazanılır.” dedi.

Uzman Harputluoğlu, yenidoğan bebeklerin bu konuda daha şanslı olduğunu anne sütünün sağladığı bağışıklığın kulak iltihabının ilerlemesine izin vermediğini belirtti.

İşitme sorunu ile doğan çocuklarda genellikle bunun nedeninin genetiğe bağlı olduğuna dikkat çeken uzman doktor, “Ailede kalıtsal işitme kaybı hikaye hikayesi olması, bebeğin 34. haftadan önce doğması, annenin hamileliği sırasında geçirilen bazı enfeksiyonlar, hamilelikte zehirlenme ya da toksik ilaç kullanımı gibi faktörlerinin işitme kaybı riskine neden olabilir. Bu durumlarda ailelerin bilinçli olması ve erken zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerekir.” dedi.