Konya’da yüzlerce kamyon ve TIR sahibi, devletin kendilerine sürekli yeni masraflar çıkarmasına tepki göstererek araçlarıyla trafiği kapattı ve oturma eylemi yaptı. Polis, uzun süre eylem yapan vatandaşları yolun trafiğe açılması için ikna etmeye çalıştı.

Konya Kamyon Garajı'nda çok sayıda TIR ve kamyon sahibi, yüksek akaryakıt masrafı, yüksek vergiler ve yeni takograf yönetmeliğine tepki olarak araçlarıyla trafiği kapattı. Yüzlerce kamyon sahibi, devlete 30 farklı kalemde vergi ve çeşitli belgeler için ödeme yaptıklarını, son olarak ise yeni takograf yönetmeliği ile her kamyon için yaklaşık 3 bin TL daha masraf çıkarılmasına tepki gösterdi.

Yüzlerce kamyon ve TIR sahibi, Eski Kamyon Garajı’nda eylem yaparak yolu trafiğe kapattı. Yaklaşık 3 saat yolu trafiğe kapatan kamyoncular, yüksek vergiler, sürekli devletin yeni masraflar uydurması, taşımacılık yapmak için alınan belge masrafları, aidatlar ve yüksek yakıt fiyatları nedeniyle protestoda bulundu. Yolun trafiğe kapatılması üzerine çok sayıda polis ve çevik kuvvet olay yerine geldi. Polis, yolun trafiğe açılması için kamyon sahiplerini uzun süre ikna etmeye çalıştı.

Eyleme katılan bir kamyon sahibi, eylemlerinin nedenini şu sözlerle anlattı: "Devlet fabrikadan çok bizden vergi alıyor. Benim lastiklerim eski diye iki keza kestiler. Kazancımız yeterli olsa, ben bu lastiklerle yola çıkar mıyım? Devlet, SRC çıkardı biz alamıyoruz. Amerika’dan biz ne anlarız, SRC sınavında Amerika’daki soruyu getiriyor bize soruyor."

‘TAKOGRAF FİRMALARINA PARA KAZANDIRMAK İÇİN YAPTILAR’

Yeni takograf yönetmeliği nedeniyle bütün kamyon ve tır sahiplerinin yeni dijital takograf almak zorunda kaldığını anlatan tır sahipleri, her araç sahibine 2 ila 3 bin TL’lik yeni bir masraf çıkarıldığını anlattı. Tır sahipleri: “Kamyoncudan rant sağlamak için takograf yönetmeliği çıkarıyorlar ve her kamyoncuya 3 bin liraya takograf satıyorlar. Yeni takograf sistemiymiş 3 bin lira para istiyorlar. Yoksa araçlarımız Tüvturk’te muayeneden geçmiyor. Takografçı kamyoncular üzerinden zengin olacak, kamyoncular yine aynı gariban olarak kalacak. Benim aracımın takografı orijinal, fabrikasyon ve oynanmamış bir halde. Mühendis buna onay veriyor ama bana “Yeni takograf alacaksın” diyorlar. Yeni ehliyet dediler 150’şer lira para alıyorlar. Yeni takograf diyorlar 3 bin lira para alıyorlar. Psikoteknik dediler her seferinde 600 lira para ödüyoruz. ”

'ÇOK KEZ TAKOGRAF DEĞİŞTİ HEPSİ BOŞA GİTTİ'

Eyleme katılan bir TIR sahibi ise, son yıllarda devletin çok kez takograf değiştirdiğini, ancak hepsinin boşa gittğini vurguladı. TIR sahipleri, devletin masraflı konularda kendilerine Avrupa standartlarını uyguladığını, ancak yakıt ve ekonomik gelir konusunda bu standardı göz önünde bulundurmadığından yakındı.