HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van’ın Gürpınar ilçesinde hastalanan ve yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemediği için ölen ve daha sonra babasının sırtında çuvalla taşınan 1.5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ailesini ziyaret etti. Yüksekdağ, Muharrem'in ölümünün kimsenin unutamayacağı bir kayıp olduğunu söyledi.

Seçim bölgesi Van’da seçim çalışmalarına devam eden HDP Eş Genel Başkanı ve HDP Van Milletvekili adayı Figen Yüksekdağ, Gürpınar ilçesi Yalınca köyüne bağlı Çeli Mezrası'nda, 1 Şubat 2014 gecesi yolların kardan kapalı olması nedeniyle zamanında hastaneye götürülemeyip ölen 1,5 yaşındaki Muharrem Taş’ın ailesini ziyaret etti. Otopsi işlemlerini yaptırmak ve suç duyurusunda bulunmak için minik Muharrem'in cenazesini bir çuvala koyup sırtlarında taşıyan aile, yine yürüyerek 16 kilometre uzaklıktaki Yalınca'ya gelmişti.

Seçim çalışmaları kapsamında şehirde bulunan HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili adayı Figen Yüksekdağ da bugün aileyi Şabaniye Mahallesi'ndeki evlerinde ziyaret etti. Baba Abdulvahap, anne Halise ve aile büyüklerinin karşıladığı Yüksekdağ, aileyle sohbeti sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yüksekdağ, Muharrem'in ölümünün, unutulamayacak bir kayıp olduğunu ifade etti.

“ACISINI HALEN YAŞIYORUZ”

Muharrem'in hastaneye ulaşamayıp hayatını kaybetmesinin acısını halen yaşadıklarını anlatan Yüksekdağ, "Hasta kardeşimiz, yoğun karlı bir kış gününde, tüm devlet kurumları ve hastaneler ailesi tarafından aranarak kurtarılmaya çalışıldı. Ama devletin operasyon yapmak için her koşulda havalanan helikopterleri, her türlü araç ve gereci, Van'da askeri operasyonlarda, siyasi operasyonlarda kullanılan her türlü vasıtası, nedense o gün hiç birisi yoktu. Ailesinin bütün çağrılarına rağmen, amcasının burada, ailesinin köydeki tüm çağrılarına rağmen ambulans ve araç gönderilemedi o köye ve o küçük yavrumuz köyde yaşamını kaybetti. Cenazesini dahi alacak bir araç gönderilmedi. Hala insanlık o görüntüyü unutmadı. Babasının, amcasının sırtındaki bir çuvalla Muharrem Van'a otopsi için taşındı. Biz o günü, o görüntüyü unutmadık. Bugün de hem ailemize, hem halkımıza 'unutmayın' demek için bugün burada ailemizin yanındayız." ifadelerini kullandı.

"Bu topraklar çok acı çekti" diyen Yüksekdağ, "Depremi yaşadı. Çatışmanın sonuçlarını çok acı şekilde yaşadı. Bunlar yetmiyor, bir de devletin ayrımcı siyasetiyle, hizmetten men eden siyaseti ve yaklaşımıyla baş etmek zorunda kalıyor. Biz inşallah 7 Haziran seçimlerinden sonra Van'a dayatılan ve reva görülen bu insanlık dışı anlayışı da değiştireceğiz. Bu güzel, değerli ve şerefli insanların hak ettiği yaşamı Van'da kurmasına vesile olacağız." açıklamasında bulundu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Çeli mezrasında yaşayan 1,5 yaşındaki Muharrem Taş, 1 Şubat 2014’te yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemediği için hayatını kaybetti. Minik Muharrem’in ailesi, cesedini bir çuval içinde taşıyarak hastaneye getirdi. Türkiye’nin yüreğini dağlayan olayla ilgili soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı. Muharrem’in ölümüyle ilgili sorumluluğu olduğu iddia edilen 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü ve jandarma yetkilileri hakkında yapılan soruşturma bir türlü tamamlanamadı.