Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 3 günden bu yana polis ve PKK'lılar arasında yaşanan çatışma sonrası hayat durma noktasına geldi. İlçede PKK'lı teröristlerin birçok noktada hendekler kazarak patlayıcılar yerleştirmesi ve zaman farketmeksizin görülen her güvenlik gücü aracı ile çatışmaya girmesi halkı perişan etti, halk evlerini boşaltıp mahalleyi terk etti.

İlçe merkezinde 2 gün önce öğle saatlerinde teröristler ile güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Gündüzleri hayalet şehri andıran ilçe merkezinde kepenkler bir açılıyor, bir kapanıyor. Öte yandan gündüzleri bir müddet sükunet hakim olsa da akşam saatlerinde yine çatışmalar başlıyor, gün ışıyana kadar yer yer devam ediyor. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda yöre halkı, diken üstünde.

Özellikle ilçe merkezine yakın bulunan Orman mahallesinde 2 gün önce öğleden sonra başlayan çatışmaların gece boyu devam ettiği ve ilçe sakinlerinin çevre köylere ve başka şehirlere kaçtığı görüldü. Yüksekova ilçe merkezinde birçok noktada yola hendek kazan PKK'lıların yollara barikat kurduğu, kazılan hendekler ve barikatlara patlayıcılar yerleştirdiğini gören vatandaşlar evlerinden çıkamaz hale geldi. 2 ateş arasında kalan ilçe sakinleri ise çareyi çevre illere ve ilçelere kaçarak buldu.

İlçede kimsenin evinden çıkamadığını belirten vatandaşlar, dert yanıyor: “Son 2 gündür insanlar gündüz bile evlerinden çıkamıyor. Özellikle dün ilçe merkezinde eczane ve fırınların dahi açılmasına müsaade etmediler. Orman mahallesi başta olmak üzere birçok mahallenin girişine hendekler kazılmış ya da barikatlar oluşturulmuş durumda. Kazılan bu hendeklere patlayıcılar yerleştirilmiş, polis bu mahallelere giremiyor bile. 2 ateş arasında kalan mahalle sakinleri ise daha sakin olan köylere ya da çevre illere kaçıyor. Burada kalmak zorunda olanlar ise büyük bir tedirginlik içinde çatışmaların bir an önce durmasını istiyor."

İLÇEDE 90'LI YILLAR YAŞANIYOR

90'lı dönemlerde de aynı durumların yaşandığını ifade eden ilçe sakinleri, 90'lı yıllara dönmek istemediklerini belirtti. Vatandaşlar, yaşadıkları korkuya dikkat çekerek, şunları kaydediyor: “90'lı yıllarda yaşanan çatışmalardan dolayı Yüksekova merkezde ikamet eden vatandaşlar köylere akın etmişti. Bugün yine aynı durumun yaşandığını görüyoruz. Esnaf zaten aylardır kan ağlıyor. İnsanlar günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumdalar. Halk bir an önce bu çatışmaların son bulmasını bekliyor.”

Öte yandan dün akşam saatlerinde tekrar başlayan çatışma, yer yer gece boyu devam etti.