Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kaçakçılık işlerinde kullanılan ve jandarmanın bir operasyonu ile yakalanan 97 katır, mahkemenin imha kararının ardından kayıplara karıştı. Katırların İran'a kaçtığı belirtiliyor.

Yüksekova'nın Esendere beldesine bağlı Onbaşılar köyü Çobanpınar mezrasında 9 Aralık 2014'te ilginç bir olay yaşandı. Kaçakçılık ihbarını değerlendiren jandarma ekipleri, bölgeye operasyon yaptı. Operasyonda sahipsiz 97 katır bulundu. Katır sahiplerinin İran sınırından Yüksekova'ya geçtikleri ancak köye varmadan jandarmayı fark edince katırları bırakıp kaçtığı anlaşıldı. Jandarma, durumu Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletince mahkeme süreci başladı. 97 katır da Onbaşılar Köyü Muhtarı Pervizhan Beşer'e yed-i emin olarak teslim edildi.

Hayvanlara 60 gün kendisinin baktığını anlatan Muhtar Beşer, "O dönem çıkan fırtına ve kar nedeniyle katırların çadırda kalma imkanları kalmayınca çobanlar köye gelip bana söylediler ertesi gün köye döndüğümüz zaman çadırı yırtıp sınırın öbür tarafına, İran tarafına kaçmışlar. O zaman ben de geldim, dilekçemi yazdım, gümrüğe verdim. Ocak 2015'te benim elime yeni bir karar geldi. Atları Tarım Müdürlüğü'ne teslim ve boş bir arazide imha kararı verilmiş. Mahkeme, bakanlığın kararına göre karar vermiş. Hayvanlar hastalıklı olabilir diye imha kararı verilmiş. Ben 60 gün baktım, bu hayvanlarda hiç bir hastalık yok. Aynı bizim bölgenin hayvanlarıdır. İyi ki hayvanlar kaçmışlar ve kurtulmuşlar." diye konuştu.

Katırların İran'a kaçtığını aktaran Pervizhan Beşer şöyle devam etti: "Sahipleri İranlı olduğu için mutlaka onlar altır. Bizim İran tarafına geçme imkanımız yok. Hem mayınlı, hem de tehlikeli bir devlettir. Gördüğü insanları vuruyor, öldürüyor. Sanki katırlar idam kararını hissetmişler ve çadırı yırtmışlar, toplu halde İran tarafına kaçmışlar. Allah tarafından bir his gönderilmiş sanki."

Köylülerden Tayfun Kayan da katırların imha edilmesi yerine ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiğini ifade etti. Erkan Koç ise katırları ilkbaharda yaylalara götürdüklerini belirterek, "Koyun sağmaya götürüyoruz, her işe yarıyorlar. Bunlar olmasa kışın ne yapacağız? Koyunlara sırtımızla mı ot götürelim? Ne yapalım mecburen bunlarla ot götürüp koyunlarımıza veriyoruz." açıklamasında bulundu.