Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın yöneticisi Jürgen Fitschen dün Münih adliyesinde yargılanmaya başladı.

Savcılık, Fitschen ile beraber bankanın eski yöneticilerden Josef Ackermann, Rolf Breuer, Denetim Kurulu eski Başkanı Clemens Börsig ve eski Personel Müdürü Tessen von Heydebreck’ı, vefat eden medya girişimcisi Leo Kirch davası konusunda mahkemeyi aldattığı gerekçesiyle suçluyor. İddiaya göre yöneticiler sahte bilgiler ile mahkemeyi aldatıp tazminat zararlarını önlemek için gizli anlaşma yapmış.

Savcılık, suçlamasını, bankaya yapılan baskında elde edilen sayısız belgeler ile destekliyor. Beş zanlı ise yapılan suçlamaları reddetti. Yönetici Jürgen Fitschen, “Şimdiye kadar her zaman söylediklerimin mahkemede doğrulanacağına eminim. Anlayamadığım tek bir şey var, o da bana bu davanın niye açıldığı.” dedi. Yargı sürecine katılması beklenen Deutsche Bank kurumu “Bankanın tüm mevcut ve eski yöneticilerinin masum olduklarına inanıyoruz.” açıklamasını yaptı. Yöneticiler, Haziran 2011’de Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde Kirch davası hakkında ifade vermişlerdi.

Ayni yılın Temmuz ayında vefat eden medya girişimcisi Leo Kirch, 2002 yılında Deutsche Bank’ı şirketinin çöküşü için sorumlu tutmuş ve böylece aralarında hukuki bir kavga başlamıştı. Vefatından sonra mirasçıları, bankadan 2 milyar Euro tazminat parası talep etmişti. Mahkeme sürecinden sonra banka Kirch’in mirasçılarıyla 925 milyon Euro gibi bir miktarda anlaşmıştı. Bu arada, tasarruf programı çerçevesinde Postbank’ı şubeleriyle birlikte satmaya karar veren Deutsche Bank’ı BHW Hameln şubesinin çalışanları işlerini kaybetme endişesiyle protesto ettiler.