Kayseri’de dün etkili olan yağışlı hava ile birlikte bazı bölgelerde yumurta ve ceviz büyüklüğünde yağan dolu çiftçiyi olumsuz etkiledi. Ekili araziler de oluşan zarar ise oldukça büyük. Dolunun şiddeti ile buğday ve arpa ekili arazilerde, başaklar kırılarak ya da başaktaki deneler düşerek zarar oluştu. Ayrıca dolu birçok yerleşim merkezinde çatılarda, çatı üstünde su ısıtmak amacıyla bulunan güneş enerji sistemlerinde büyük zarara neden oldu. Birçok evin camları da kırıldı. Evlerin dış duvar yüzeyinde dolunun etkisiyle maddi hasar meydana geldi.

Kayseri’de dün akşama doğru etkili olan dolu yağışı Melikgazi ile Bünyan ilçesindeki maddi zararlara neden oldu. İki ilçeye bağlı mahallelerde ekili araziler büyük oranda zarar gördü. Çiftçi zarardan dolayı hasat yapamayacak durumda. Gesi, Turan, Küçükbürüngüz, Büyükbürüngüz, Gürpınar ve bu yerleşim merkezlerine yakın bölgelerdeki ekili araziler dolu yağışından zarar gördü ve çiftçi hasat yapamayacak. Yumurta büyüklüğünde düşen dolu arpa ve buğday gibi ekili arazilerde başakları kırdı. Bir hafta sonrasında hasadı yapılacak ekili arazilerde ise başakların içindeki deneler dolunun şiddetiyle döküldü. Bünyan ilçesinde de benzer maddi kayıplar meydana geldi. Turan Mahalle Muhtarı Mehmet Güngör, önce yağmur ardından yumurta büyüklüğünde dolu yağdığını ifade etti. Güngör, dolu yağışı ile birlikte özellikle ekili arazilerin hasadı yapılamayacak derece zarar gördüğünü ve çiftçinin zor durumda kaldığını aktardı. Gesi, Turan, Küçükbürüngüz, Büyükbürüngüz Bünyan ilçelerine bağlı birçok yerleşim merkezinin aynı durumda olduğunu aktaran Muhtar, “Dolu yağışı ekili arazilerin yanı sıra sebze ve meyve bahçelerine de büyük zarar verdi. Özellikle elma, ceviz, kaysı, dut, ve benzeri meyveler, dolu şiddeti ile birlikte tamamen altına döküldü. Ağaçların yaprakları da büyük oranda doluyla birlikte altına döküldü. Özellikle ekili arazilerde meydana gelen zararla ilgili yetkililerden çiftçimiz yardım bekliyor.” diye konuştu. Muhtar Güngör, dolunun sadece ekili arazilere değil evlere de zarar verdiğini söyleyerek, “Birçok evin camı dolunun şiddetiyle kırıldı. Her evde en az birkaç pencerenin camları tamamen kırıldı. Çatılarda su ısıtmada kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin camları tamamen kırıldı. Araçlarda dolu şiddetiyle zarar oluştu." dedi.

Melikgazi ile Bünyan ilçesine bağlı yerleşim merkezlerinde dolu yağışına bağlı olarak meydana gelen cam kırıklarının değişimi için vatandaşlar camcılara akın etti. Yaklaşık 400 hanede kırılmaya bağlı cam değişimi yapan camcılar, hemen hemen her ev sahibinin ortalama 100 liraya yakın cam değişimi için para ödemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Ekili arazileri zarar gören çiftçiler, şimdiye kadar böyle büyüklükte dolu yağışına şahit olmadıklarını dile getirdi. Çiftçiler, ekili arazilerde oluşan büyük zararla ilgili devlet yetkililerinden yardım beklediklerini, gerekli destek verilmemesi durumunda ciddi anlamda ekonomik kriz yaşayabileceklerini ifade etti.

Öte yandan bazı ilçelerde de bölge bölge oluşan dolu yağışı nedeniyle benzer maddi zararların meydana geldiği belirtildi.