Solunum yetmezliği sonucu vefat eden son dönem alimlerinden Yunus Kaya Hocaefendi, Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Serdarlı beldesinde kendi adına yaptırdığı camide ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Yunus Kaya’nın cenazesine binler katıldı. Cenaze törenine katılan Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdulhamit Bilici, ”Çok önemli bir alimi kaybettik. Çok önemli bir cenaze törenindeydik. Bu köyden çok önemli alimler yetişti. Bunların başında Hacı Yunus Efendi geliyor. Bizim de dedemiz. Hacı Osman Bektaş geliyor. Türkiye’nin çok önemli fıkıh alimlerinden biri. Onların talebeleri olan Yunus Kaya Hocaefendi, Erzurum eski müftüsü. O'nu bugün dar-ı bekaya yollamış olduk. Zatı yakından tanıyoruz. Kendisini ilme adamış ve dünyaya çok mesafeli olmuş hayatı boyunca. Çok önemli eserler geriye bırakmış, çok önemli talebeler yetiştirmiş bir zat. Ve tüm Erzurum’da çok yakınen bilinen, bir kaç dil bilen özellikle tasavvuf konusunda Türkiye’deki belki birkaç alimden biriydi kendisi. Allah rahmet eylesin. Erzurum’un, Serdarlı’nın eski adıyla Yukarı Katıklı’nın iftihar ettiği en önemli isimlerden biriydi. Allah ebeden razı olsun kendisinden.” ifadelerini kullandı.

'YUNUS HOCA, ALLAH AŞIĞI İDİ. PEYGAMBER AŞIĞI İDİ. MAŞUKUNA KAVUŞTU'

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise, ”İstisna ilim çınarlarından birisiydi. Cenab-ı Hak rahmet eylesin. Burada, bu köyde başlayan Tortum’da devam eden Erzurum’da Solakzade ile devam eden oradan Mısır’a giden, Bağdat’a geçip ihtisasını tamamlayan ilmi ile amil, zahid, akil, abid bir zat. Fakültede birlikte mesai arkadaşlığı yaptık. Bir odada oturduk. Ben onda şuna şahit oldum. Yunus Hoca, Allah aşığı idi. Peygamber aşığı idi. Maşukuna kavuştu diyorum. Ama biz tabi huzur içindeyiz. Biz ıraktayız. Bu Yunus Hocamız için bir vuslattır, bir kavuşmadır” sözleriyle Yunus Kaya Hocaefendi hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.