Solunum yetmezliği sonucu dün evinde vefat eden son dönem alimlerinden ve Erzurum eski müftülerinden Yunus Kaya Hocaeefendi(88) sevenlerinin duaları eşliğinde ebediyete uğurlandı.

Ömrünü İslama ve ilme adayan Yunus Kaya Hocaefendi için iki cenaze namazı kılındı. Erzurum’daki evinde vefat eden Kaya’nın Palandöken Devlet Hastanesi morgundan alınan cenazesi Lalapaşa Camii’ne getirildi. Kaya için öğle vaktinin ardından cenaze namazı kılındı. Merhum Kaya’nın cenaze namazını kendisinden icazet alan ilahiyatçı öğrencisi doktor Zeki Koçak kıldırdı. Koçak, ayrıca hocasının ”Milletimizin İslamı en güzel şekilde anladığının göstergesi en küçük en ucra köylerden bile evliya zatların çıkmış olmasıdır” sözlerini aktardıktan sonra yine hocasının, ”Milletimize vasiyetimdir ehli sünnet çizgisinden ayrılmayın” vasiyetini hatırlattı.

Yunus Kaya’nın cenaze namazına Vali Vekili Abdurrahim İçyer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdulhamit Bilici, Mehmet Kırkıncı Hocaefendi, Mehmet Gürgür Hocaefendi, Veli Velioğlu Hocaefendi, Fakirullah Hocaefendi ile binlerce seveni katıldı.

Yunus Kaya Hocaaefendi için ikinci cenaze namazı Tortum'un Serdarlı (Yukarı Katıklı) beldesinde kılındı. Hocaefendi'nin yaptırdığı camide kılınan namazın ardından cenaze dualar eşliğinde toprağa verildi.

YUNUS KAYA HOCAEFENDİ

Erzurum'un Tortum ilçesinin Serdarlı Yukarı Katıklı Köyü'nde 1927 yılında dünyaya geldi. Altı yaşlarında köyün meşhur hafızı Gazap Hafız'dan 6 ay Kur'an dersi aldı. 1946–1949 yılları arasında Gümüşhane ve Erzurum'da vatani görevini yaptı. Askerden sonra tekrar köyüne dönerek bir yıl süreyle Yunus Efendi'den Akait ve Fıkıh derslerine devam etti. 1951 yılının ilk ayında dönemin Erzurum Müftüsü Müderris Muhammet Sadık Solakzade Efendi'den medrese usulündeki tedrisata başladı. Yedi yıl süreyle medrese sistemindeki bütün dersleri okudu.
1957 yılının 11. ayında Mısır'a gitmek için hazırlık yapmaya başladı. Ezher Üniversitesinde hoca olan Konyalı Ali Zeki Efendi’nin kefaletiyle Ezher’e kabul edildi. 1958-1959 ders yılında Ezher Üniversitesi Usuli'd-Din Fakültesine başladı. Dördüncü sınıfta iken fakülte yönetimince yeni yapılan programa göre fakültede bir yıl daha okuyarak beş yılda mezun oldu. 1965 yılında Türkiye'ye döndü. Bağdat Üniversitesi Küîliyetü'ş-Şeria ve'l-Adab Fakültesi'ne kaydoldu. 1966 yılında bu fakülteden de mezun olarak Türkiye'ye döndü. Türkiye’ye döndükten sonra sırasıyla Uşak, Çanakkale ve Erzurum illerinde 9 yıl il müftülüğü yaptı. Erzurum Müftülüğü yaptığı esnada il müftülüğü binasını inşa etti. Akabinde 1975 yılının mayıs ayında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne intisap etti. Burada 18 yıl kelam ve Tasavvuf derslerinin yanı sıra İslam Felsefesi, Arapça ve Mantık dersleri de okuttu. Üniversitede bulunduğu dönemlerde çeşitli ilmi çalışmalar da yaptı.