Daha çok alış veriş merkezleri, metro istasyonları ve havalimanları gibi yoğun insan kalabalığına sahip alanlarda hizmet veren yürüyen merdiven ve yollar, gerekli tedbirler alınmadığında olası kaza risklerini de artırıyor. Çocukların yürüyen merdivenleri oyuncak olarak görmesi, yaşlı ve engellilerin yürüyen merdivenlerden çıkmakta zorlanması riski artıran en önemli sebeplerin başında geliyor. Vaka istatistiklerine göre yürüyen merdiven kazalarından en fazla 5 yaş altı çocuklar etkileniyor.

Mekanik, elektriksel, hatalı kullanımdan doğabilecek riskler, hatalı tasarımdan kaynaklanan ergonomi problemlerinden doğan riskler, kontrol devresi arızalarından doğabilecek kaza riskleri, hatalı tasarımdan ya da fazla yüklemeden ötürü doğabilecek kırılma ve kopma riskleri, düşme ve kaymalardan doğabilecek riskler, yürüyen merdiven ve yollara has oluşabilecek risklerin önlemesi için de yürürlükteki “Asansör ve Yürüyen Merdivenlerin Bakımı - Bakım Talimatları İçin Kurallar” başlıklı ‘EN 115-1+A1’standardı uygulanıyor. Kaza istatistiklerine göre; yürüyen merdivenlerin neden olduğu hafif kesik ve sürtünmelerden kemik kırılması ve organ kopmalarına dek varan yaralanmalar daha çok 5 yaşından küçük çocukları etkiliyor. Yaralanmaların yarıdan fazlasını merdivenlerden düşme ya da merdivenlerin keskin metal kenarlıklarına dokunulmasından kaynaklanan yaralanmalar oluşturuyor. Ancak en büyük tehlike vücudun bir kısmının hareket eden merdiven ile sabit duran merdiven duvarı arasına sıkışarak kopmasından kaynaklanıyor. Yürüyen merdiven yaralanmalarının bir çoğunda çocuğun mekanizmaya takılması etken oluyor. Örneğin ayakkabı bağcığı ya da giysideki bir bağcığın merdiven mekanizmasına sıkışması ve ayak, bacak, kol ya da elin çekilmesine yol açması ile meydana geliyor.

YÜRÜYEN MERDİVENLERDE ÇOCUĞUN GÜVENLİĞİ İÇİN ALINACAK TEDBİRLER

Çocukların yürüyen merdivenlerde güvende olması için ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyle sıralanıyor:

- Yürüyen merdivenlerde çocukları dikkatli bir şekilde denetleyin, basamaklarda yukarı-aşağı koşmalarına izin vermeyin.
- Merdiven basamağı ile yan duvar arasındaki sıkışmaları önlemek amacıyla çocukların merdivenin ortasında durmalarını sağlayın ve ellerini bırakmayın.
- Küçük çocukları kucağınızda taşıyın.
- Yumuşak, kıvrılabilen ayakkabılar ve kauçuk sandaletler özellikle tehlikeli olabilmektedir, yürüyen merdiven bulunan bir yere gideceğiniz zaman çocuğunuza bu tarz ayakkabılar giydirmemeye gayret edin.
- Pusetleri yürüyen merdivenlerden çıkarmayın, yanınızda puset varken mümkün olduğunca asansör kullanmayı tercih edin. Yürüyen merdiven üzerindeyken pusetten düşmeler de çok sayıda yaralanmaya neden olmaktadır.
- Çocuklara ayaklarını merdiven duvarına sürtmemeleri gerektiğini öğretin.
Yürüyen merdivene binerken ve inerken çocukları denetleyerek, merdiven başında sıkışmaların meydana gelmemesini sağlayın.
- Bağcıkları kısaltın. Ayakkabı ve elbise bağcıklarını çıkarın veya mekanizmaya sıkışmayacak şekilde bağlanmış olduğundan emin olun. Ayakkabı bağcıklarını kontrol ederek gevşemiş veya sarkan bağcık bulunmamasını sağlayın.

- Yürüyen merdivenlerde acil durdurma düğmelerinin bulunduğunu unutmayın. Çocuğunuzun sıkışması durumunda bu düğmeye basmakta veya düğmeye basılması için yardım istemekte tereddüt etmeyin.