Samsun’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne yürüyerek gelip tüp bağlatma ameliyatı olan 3 çocuk annesi Aycan Ortaç’ın ameliyat sonrası komaya girmesi yakınlarını isyan ettirdi. Hemşirelerin "sizin hastanız mutsuz, uyanmak istemiyor" demesine tepki gösteren Fatih Ortaç, eşini özel bir hastaneye getirmek zorunda kaldığını söyledi.

Üç gün önce Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne eşiyle birlikte gelen 30 yaşındaki üç çocuk annesi Ortaç, çocuk sahibi olmayı düşünmeyenlerin yaptırdığı Tübligasyon (tüp bağlatma) ameliyatı olmaya karar verdi. Ameliyatla ilgili araştırma yaptıklarını belirten genç kadının eşi Fatih Ortaç, doktorların kısa süren risksiz bir ameliyat olduğunu söylemeleri üzerine hastaneye güle oynaya neşe içinde geldiklerini belirtti. Sabah saat 09.00’da ameliyata alınan eşinin 1 saat sonra servise getirildiğini kaydeden Fatih Ortaç, “Hastamız ameliyattan 15 dakika sonra fenalaşmaya başladı. Önce yüz felci geçiren eşim daha sonra kalp krizi geçirmiş. Eşimin ablasının durumu hemşirelere bildirmesiyle hastamıza CPR (kalp masajı) yapılarak apar topar yoğun bakım ünitesine almışlar. Akşam saat 19.30’a kadar yoğun bakımdaki hastamız hakkında bize hiçbir bilgi verilmedi. Hemşirelerden bilgi almaya çalıştık ve bize ‘hastanızın durumu iyi ama durumunda bir iyileşme yok’ denilmesi ve tatmin edici bilgi verilmemesi üzerine ani bir kararla hastamızı alarak özel bir hastaneye götürdük. Burada uygulanan tedaviler olumlu sonuç verdi ve hastamız yoğun bakım ünitesinden normal servise alınacak konuma geldi.” dedi.

Yaşanan durum karşısında yazdığı şikâyet dilekçesini hem Kamu Sağlığı Genel Sekreterliği'ne, hem de Sağlık Bakanlığı’na gönderdiğini anlatan Ortaç, “Hiçbir rahatsızlığı olmayan eşimi basit denilen bir ameliyat sonrasında komaya girmiş halde verenlerden şikâyetçi olacağım. Ameliyatı yapan doktora neden böyle oldu diye sorduğumuzda ‘ben 52 yaşındayım çok ameliyat yaptık ilk kez böyle bir durumla karşılaştım’ dedi. Yani doktor ameliyatın normal geçtiğini bize söyledi o zaman da bizim aklımıza anestezinin yanlış yapıldığı geliyor. Bu konunun peşini bırakmayacağım, sonuna kadar gidip ihmali olanları ortaya çıkaracağım.” diye konuştu.

Komaya giren genç kadının ablası Seher Gürdal ise “Kardeşim ameliyata girerken gayet iyi ve neşeliydi. Kardeşim odaya getirildikten kısa bir süre sonra ağzı yamuldu, konuşamaz oldu. Bunun narkozun etkisiyle olduğunu söylediler. Aradan 5 dakika geçmesiyle bu sefer de kasılmalar oldu, kalp krizi geçirdi. Doktorlardan bir açıklama alamadık ve hemşireye sordum 'neden böyle oldu' diye.. Onlar da ‘sizin hastanız mutsuz bir hasta, ayılmak istemiyor’ diyerek dalga geçer gibi açıklamalar yaptılar bize.” açıklamasında bulundu.

HASTAHANE YETKİLİLERİ: AMELİYAT KUSURSUZ GEÇTİ

Hastane yetkilileri ise söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğunu savunarak, şu bilgileri verdi: "Hasta normal bir şekilde ameliyata alındı. Ameliyat da normal süresinde kusursuz bir şekilde tamamlandı. Daha sonra normal servise alınan hastada sinirsel olarak kasılmalar olmaya başlamış. Bunun üzerine ilgili birim doktoru hastanın yanına gelerek gerekli tüm muayeneleri yapmış ve ciddi bir rahatsızlık görülememesine rağmen gözlem amaçlı yoğun bakım servisine hastayı aldırmış. İddia edildiği gibi hasta kalp krizi geçirmemiş ve CPR uygulanmamış. Hastanın mevcut durumuyla ilgili doktorlar tarafından değerlendirmeler yapılarak tedavisine devam edilmiş. Daha sonra da aile kendi istekleriyle hastalarını alıp özel bir hastaneye götürmüş."