Yusufeli Barajı’nın yapımına başlamasıyla sular altında kalacak ilçede sorunlara dikkat çekmek amacıyla Yusufeli Sivil Toplum Platformu'nun düzenlediği mitingde; altyapı, kamulaştırma, dönüm başına verilen birim fiyat, siyanür havuzları, yeni yerleşim yeri ve derelerde yapılması düşünülen HES’leri içine alan sorunlara dikkat çekildi.

Yusufeli Sivil Toplum Platformu'nun Terminal Meydanı'nda gerçekleştirdiği mitingde konuşan Talip Sucu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, 2006 yılında yaptığı konuşmayı hatırlattı. Sucu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2006 yılında bizlere bu meydandan şöyle seslenmiştiniz; 'Bizim petrolümüz yok, suyumuz var. Bu sular bizim için çok değerli. Yapılacak Yusufeli Barajı’nın ülke ekonomisine büyük katkısı olacak, Yusufeli insanı bunu çok iyi anlar, Yusufeli’nden adam gibi adamlar çıkar.'

Beraber çalıştığımız mesai arkadaşlarımız var demiştiniz. Adam gibi adamların çıktığı bu toprakların 1 metrekaresine DSİ 58 TL para teklif ediyor. Bizimle dalga geçiyor, Sayın Cumhurbaşkanım. Bir ailenin ortalama 200 metrekare toprağı var. 58’den çarparsak 11 bin 600 TL eder. Bu parayla nereye gidelim." diye konuştu.

Daha sonra söz alan Merkez Muhtarı Memiş Koruk, Yusufeli’nde toprağın ve arazinin çok kıymetli olduğunu belirterek, haklarının verilmesini istedi. Ardından, 62 köy muhtarı adına konuşan Tekkale Köyü Muhtarı Fethi Güçlü, Yusufelililerin karamsar olduğunu ve verilen sözlerin tutulmadığını, gittiklerinde ellerinin boş döndüğünü belirterek, “Aslında tek bir isteğimiz vardı. Altın değerdeki bu toprakların değerinin bu olmadığını biliyorum, herkesin de bilmesini istiyorum. Devlet susuz araziye 42, suyu olan araziye 58 TL veriyor. Bunun sadece Tekkale’nin problemi olmadığını biliyorduk." diye ifade etti.

Konuşmacılar, Yusufeli’nin yeni yerleşim yeri, Yusufeli derelerinde yapılması öngörülen HES’ler, kamulaştırma bedelinin çok düşük olmasıyla ilgili ortak düşüncelerini dile getirdiler. Konuşmaların ardından platformun hazırladığı basın metni, Platform Sözcüsü Adem Demirkıran tarafından okundu. Basın metninde 16 madde yer aldı.

Basın açıklamasının ardından Yusufeli ilçe merkezi ve köylerini temsil eden iki tabut omuzlara alınarak, DSİ Proje Müdürlüğü’nün önüne kadar yaklaşık 3 bin kişi ile yüründü. Burada siyah çelenk konulduktan sonra temsili cenaze namazı kılınarak, tabutlar asma köprüden Barhal Çayı'na atıldı. Plafform üyeleri, 16 maddeden oluşan isteklerini kaymakamlığa giderek, Kaymakam Ömer Dereci’ye teslim etti. Miting olaysız bir şekilde sona erdi.

Yusufeli Sivil Toplum Platformu'nun gerçekleştirdiği mitinge Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Turgut Koçoğlu, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Eğilmez, Şoförler Odası Başkanı Fevzi Polat, Tekkale Köyü Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Hacıoğlu, CHP Artvin Merkez İlçe Başkanı İlyas şahin, CHP Yusufeli CHP İlçe Başkanı Barış Demirci, MHP Yusufeli İlçe Başkanı Recep Akyürek, Merkez Muhtarı Memiş Koruk, Talip Sucu ve Yusufeli halkı katıldı.