Midedeki problemleri yutulabilir mini kameralar ile cep telefonundan izleyerek tespit etmek yakında mümkün olacak.

Avustralya’nın Melbourne şehrindeki araştırmacılar, insan midesindeki gaz hareketlerini kameraya alıp cep telefonlarından izlenmesini temin edecek hap büyüklüğünde yüksek teknoloji ürünü bir kamera geliştirdi.

İstatistiklere göre her yıl, Avustralyalıların yaklaşık yarısı midelerindeki ağrılardan şikayet ediyor.

Uzmanlar, mide şikayetlerinin genellikle kolon kanseri ve bağırsak iltihabı gibi tehlikeli hastalıkların belirtileri olabileceğini belirterek, hap kamera ile muhtemel sorunların çok daha önceden tespit edilebileceğini belirtiyor.

Melbourne RMIT Üniversitesi’nden Prof. Kourosh Kalantar-Zadeh muhtelif mide gazlarının sindirim sisteminin sağlığını etkileyebileceğini belirterek, “Mesela, hidrojendisülfür gibi bazı gazlar asit içerikli oluyor. Bu bozulmuş yumurtanın ürettiği bir gaz. Bir de metan gazı var ki, o da sera etkisine neden olan bir gaz ve yine asit içeriyor. Bu gazların midede fazla üretilmesi zamanla bağırsaklarda iltihaba yol açıyor.” dedi.

Bu tür mide rahatsızlıklarını anında tespit edebilmek amacıyla geliştirilen yutulabilir kapsül kamera, Melbourne Monash ve RMIT üniversiteleri ve Avustralya bilimsel araştırma kurumu olan CSIRO kurumlarının ortak çalışmalarıyla üretildi.

Prof. Kalantar-Zadeh kapsül kamera sayesinde midedeki gaz oranının bağırsaklara ulaşmadan ölçülebildiğini belirtiyor.

Hap büyüklüğündeki kamera sağlığa zararı olmayan plastik benzeri bir maddeden üretilmiş. İçinde bir verici, mikroçip, pil, sinyal üretip vücudun dışındaki alıcıya ulaştıran bir sensör ve dış yüzeyinde mide gazlarını emen bir tabaka var. Kamera tarafından üretilen görüntü sinyalleri, akıllı telefonlardaki basit bir uygulama ile izlenebiliyor.

Prof. Kalantar, “Yutulabilir kameranın içinde mikro kontrol işini gören, çok çok küçük bir çeşit bilgisayar var. Bu bilgisayar, verileri okuyup, analogdan dijitale sinyale çevirdikten sonra vericiye gönderiyor. Benzer kameralar koyun ve ineklerde de kullanılıyor.” dedi.

Yutulabilir kameraların şu anda hayvanlar üzerinde belirten Prof. Kalantar, yakın bir zaman sonra insanlar üzerinde deneylere başlayacaklarını belirtiyor.

Prof. Kalantar, “Bu icatla midedeki sorunun ne olduğunu tahmin etmek yerine gerçek sorunun ne olduğunu görebileceğiz.” dedi.

Araştırma, Trends in Biotechnology dergisinde de yayınlandı.