Gaziantep’te 'yüzde 99 oranında özürlü' teşhisi konulan 73 yaşındaki Emine Güneş’e 'ağır özürlü' raporu verilmedi. Ağır özürlü raporu verilmeyen yaşlı kadına evde bakım maaşı bağlanmadı.

Yüzde 92 kronik böbrek yetmezliği, yüzde 55 hipertansiyon ve kalp yetmezliği, yüzde 62 görme özürlülüğü gibi rahatsızlığı bulunan, bir yıl önce açık kalp ameliyatı geçiren ve kızının yardımı ile hayata tutunmaya çalışan Emine Güneş, haftada 3 gün diyalize giriyor ve yardım olmadan yerinden kalkamıyor. Güneş, verilen rapora tepki gösterdi. Babaannesine verilen raporu şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Fikret Güneş ise kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kalp yetmezliği, görme özürlülüğü gibi rahatsızlığı bulunan 73 yaşındaki Emine Güneş, evde bakım maaşı alabilmek için başvurduğunda ummadıkları bir cevap aldı. Eşi Yusuf Güneş(73) ile yaşayan yaşlı kadının bakımını, evli kızı Fatma Altuncuyiğit yapıyor. Rahatsızlığından ötürü kızının işten çıkması karşısında evde bakım maaşı alarak, kızının da mağdur olmamasını isteyen Emine Güneş, bunun için önce İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne, oradan da sağlık raporu için Şehitkamil Devlet Hastanesi’ne yönlendirildi. 9 kişilik heyetin önüne çıkan yaşlı kadına verilen rapor ise aileyi şaşırttı. Raporda tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 99 denilmesine rağmen, ağır özürlü bölümüne ‘hayır’ ibaresi yazılması ailede şok etkisi oluşturdu.

Yüzde 99 oranında özürlü olmasına rağmen doktorların aksi bir rapor vermesine anlam veremediğini söyleyen Güneş, “Haftada 3 gün diyalize gidiyorum. Beni sırtlarında taşıyarak götürüyorlar. Ne yapabilirim oğlum. Söyleyebilecek hiçbir şeyim yok. Hükümetin vicdanına bıraktım. Kalbim yok, böbreğim yok. Tuvalete kızım beni sürüyerek götürüyor. Bu hükümet bize inanmıyorsa artık vicdanları ile baş başa kalsınlar. İki adım atmaya mecalim yok. Hükümetten yardım istiyoruz.” diye tepki gösterdi.

Hastanenin verdiği karara itiraz ederek, kararı yargıya taşıyacağının bilgisini veren Emine Güneş’in torunu Fikret Güneş (31), skandal bir raporla karşılaştıklarını söyledi. Güneş, “Babaannem şeker, kolesterol, kalp yetmezliği, yüksek tansiyonu olan biri ve geçen yıl açık kalp ameliyatı geçirdi. Böbrekleri yüzde 92 oranında iflas etti, haftada 3 gün diyalize giriyor. Heyetteki doktorlardan Uzm. Dr. Fazlı Mutlu, hastanın durumunun ortada ve yardıma muhtaç olduğunu ifade etti. Fakat raporda özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybında yüzde 99 oranı verilirken, ağır özürlü ibaresine ‘hayır’ denildi. Yüzde 99 özür oranının üzerine 1 daha koysak ne olur diye sorduğumda, ‘hasta ölür’ cevabını aldım. Babaannemi bu parayı alabilmesi için ölmesi mi gerekiyor?” diye sordu.

‘AKP'Lİ OLANLARIN İŞİ YÜRÜYOR, OLMAYANLARIN İŞİ YÜRÜMÜYOR’

Torun Fikret Güneş daha sonra şunları söyledi: “Bu hükümet başa geldiğinde herkese eşit olacaklarını ve torpili kaldıracaklarını söyledi. Biz gittiğimiz kurumlarda AKP’den bir tanıdığın varsa devreye sok sözünü duyuyoruz. Halkı, AKP’den olanlar ve olmayanlar diye ikiye böldüler, olanların işi yürüyor, olmayanların işi yürümüyor. Heyete girmeden rapor verilen hastaları tanıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin artık bunları görmesini istiyoruz. Hastamız iki adım atamıyor. Tarafsızım diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatağında vicdanı rahat uyuyabiliyor mu? Ben vatandaş olarak hakkımı helal etmiyorum. Belki bu dünyada sizinle baş edemeyiz ama Allah her şeyi görüyor.”

'HEP İYİ DURUMDA OLANLARA TORPİL YAPMASINLAR, BİZ FAKİRLERİN DE DURUMUNU GÖRSÜNLER'

Emekli olduğunu ve maaşının yarısının kredi borcuna gittiğini açıklayan Yusuf Güneş (73) ise, eşinin bakımını yapamadığını dile getirerek, yetkililerden yardım istedi. Perişan bir halde olduklarını söyleyen Güneş, “Emekliyim, evi alırken kredi çektim. Maaşımın yarısı krediye gidiyor. Eşim hasta, ben tek başıma bakamıyorum. Perişan bir haldeyiz, zordayız. Hep durumu iyi olanlara torpil yapmasınlar, bizim gibi fakirlerin de durumunu görsünler. Başa geçerken söz veriyorlar, biz de inanıyoruz. Bizi yönetenlerin bizlerden de haberi olsun.” dedi.

Annesinin rahatsızlığından dolayı bir saat olsun yanından ayrılamayan Fatma Altuncuyiğit(39), annesinin hastalığından dolayı işten çıktığına değinerek, “Ben de bir anneyim, benim de bakmakla yükümlü olduğum çocuklarım var. Çalışmak zorundayım ama annemi bırakamıyorum. Benim eşim de rahatsız, çalışamıyor. Ben hem anneme hem de kendi evime bakmak istiyorum. Annemin başından bir saat ayrılsam geldiğimde annemi perişan bir halde buluyorum. Anneme aylık bağlanmasını istiyorum.” ifadelerine yer verdi.

Güneş ailesinin komşusu İbrahim Müjdeci(37) de komşularının yardıma muhtaç olduğunu dile getirerek, “Emine teyzenin kızı Fatma, bizim dükkanımızda çalışıyordu. Ancak annesinin rahatsızlığından dolayı işi bırakarak annesine bakıyor. Ama Fatma’nın bir taraftan da kendi ailesini geçindirmesi gerekiyor. Yusuf amca zaten üç kuruş maaş alıyor, o da kredi borcuna gidiyor. Sosyal devlet ise Emine teyzeye yardım edilmesi gerekiyor.” dedi.