Yaz sıcağında serinlemek ve spor yaparak eğlenmek için havuza, denize girenler, kulak mantarı ve kulak iltihabı riskiyle karşı karşıya. Kulak mantarı ve iltihabının küçümsenmemesi gerektiğini söyleyen Başkent Üniversitesi Adana Başkent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Haluk Yavuz, bu rahatsızlıkların zamanında tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Özellikle temiz olmayan, çok fazla kişinin kullandığı havuzlarda bu tehlikenin daha fazla olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Yavuz, "Hasta birisinin vücudunun herhangi bir yerindeki enfeksiyon suya karışıp, sağlıklı insanları kolaylıkla hasta edebilir. İçinde mikrop barındıran su ağız, burun, kulaklar ve göz yoluyla vücuda girip, sinüzit, farenjit, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığa sebep olabilir." dedi.

Havuzdan kapılan enfeksiyonlar içinde en sık görüleninin, dış kulak iltihabı ve mantarlar olduğunu belirten Doç. Dr. Haluk Yavuz, hastalığa yakalanma belirtilerini “Bu mikroplarla temas olduğunda genellikle havuza girdikten sonraki gün kulak ağrısı, kulakta tıkanıklık, kaşıntı, işitme azlığı olur. Sonra kulaktan dışarı akıntı başlar.” diye açıkladı.

HEMEN TEDAVİ EDİLMELİ
Hastalığın hemen tedavi edilmediği takdirde, enfeksiyonun ilerleyip, tedavisini daha zor olan bir şekle getirebileceğini kaydeden Doç.Dr. Yavuz, “Kulak zarı delinebilir. Tedavide ise kulak kanalındaki enfeksiyon ve mantarlar doktor tarafından temizlenir. Daha sonra kulak damlaları ve gerekirse antibiyotik kullanılır. Yeni başlamış enfeksiyonlar birkaç gün içinde hızla düzelir. Ancak ilerlemiş enfeksiyonların tedavisi birkaç hafta sürebilir. Tedavi sırasında ve sonrasında bir hafta kadar kulakları sudan korumak önemlidir." ifadelerini kullandı.

Hastalıkları önlemek için öncelikle havuzların temizliğine önem verilmesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Haluk Yavuz, "Hasta olanların iyileşene kadar havuza girmemesi, havuza girmeden önce dışarıda duş alınarak vücudun temizlenmesi, kulak tıkacı kullanılması hasta olmamızı önleyebilir." dedi.