Samsun Büyükşehir Belediyesi zabıtaları, Ankara yolu üzerinde Adalar mevkiinde köylülerin meyvelerini sattıkları yol kenarındaki tezgâhları balyozla kırdı.

Türkiye’nin her ilinde ana yol güzergâhları üzerindeki köylerde çiftçiler yetiştirdikleri ürünleri taze taze dalından kopartıp bahçelerinin önüne açtıkları tezgâhlarda satıyor. Samsun’da da en eski yol üstü satış yeri, Ankara yolu 15’inci kilometredeki Adalar mevkii olarak biliniyor. Burada babadan oğula geçen tezgahlarda 65 yıldır meyve ve sebze satışı yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi yasasıyla birlikte zabıta ekipleri yol üzerindeki tezgahlarda satışlara izin vermedi. Zabıta, köylünün sattığı ürünlerin azlığına yada çokluğuna bakmadan tarladan toplanıp tezgaha konulan her ürünün hale getirilip komisyon parasının ödenmesi sonrasında satılmasını istedi. Buna karşı çıkan köylülerin ise tezgahları balyozlarla kırıldı.

Yol üzerindeki tezgahı zabıtalarca balyozla kırılanlardan Ercan Ay, şehir merkezindeki seyyar satıcılara bir şey yapamayan zabıtaların gücünün köylü vatandaşa yettiğini belirtip, “Benim 300 ağaç şeftalim var. Benim geçim kaynağım buradan topladığım meyve. Ama zabıta benim kendi mülkümün içindeki tezgâhta bize şeftali sattırmıyor. Ben daha Diyarbakır’da askerlik yapan oğluma harçlık gönderemedim. Evdeki çocuklar dersen onlarda ekmek bekliyor. Büyükşehir Belediyesi zabıtaları ise hemen hemen Türkiye’nin her ilinde yapılan tarladan satış olayına yasaklama getirmeye kalkıyor. Zabıtalar bayram arefesinde buraya gelip tezgâhlarımızı balyozla kırıp ürünlerimizi yağmalıyor. Ben 56 yaşındayım kendimi bildim bileli burada meyve satıyoruz. Şimdi gelmişler ürünleri meyve halinde komisyona girdi çıktı yaptırıp öyle satacakmışız. Aksi takdirde bize yol kenarında satış yaptırmayacaklarmış.” dedi.

Zabıta ekiplerinin balyozla tezgâhları kırıp malzemeleri de araçlarının arkasına alıp gittiklerini kaydeden Mustafa Köse, “Şuan burada 50 haneden en az 25 tanesi burada yol kenarında açtıkları tezgâhta ürünlerini satmaya çalışıyorlar. Biz kaçak satış yapmak istemiyoruz. Bu bölgede bir Pazar yeri oluşturulmasını istedik yapacağız dediler ama ortada yapılan bir şey yok. Tam bayram öncesi işlerimizin yoğun olacağı zamanda gelip buraya tezgâhları kırdılar. Her türlü hakaret ve tehditte bulunan zabıtalar gazetecilerin geldiğini duyunca balyozu bırakıp kaçtılar.” diye konuştu.