Sayıştay raporlarına göre yeterli yolcu sayısı gerçekleşmediği için zarar ettiği ve bu zararın devlet tarafından karşılandığı belirtilen Bölgesel Zafer Havalimanı'nın bu zararının önlenmesi için yapılan toplantıda çare 'tanıtım' da bulundu. Kasım 2012’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan havaalanı bir türlü istenilen verimliliğe ulaşamadı. Havaalanı Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin orta noktasında yer alıyor.

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in başkanlığında havalimanında daha verimli nasıl faydalanılması konusunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya yere yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, termal otel sahipleri ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) temsilcileri ve havalimanı yetkilileri katıldı.

IC Grup Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş, Zafer Bölgesel Havalimanı hizmetleriyle ilgili yürütülen çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Buradaki hava yolu ulaşımı bağlamında Afyonkarahisar adına sağlayacak fayda kapasitesini artıracak öneri, istek ve talepleri aktaran Keleş, il bazında, ülke bazında ve yurt dışı bazında tanıtım, reklam ve bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması hakkında önerilerde bulundu.

Zafer Bölgesel Havalimanı'nın Afyonkarahisar için olmazsa olmaz bir yapı olduğunu belirten Vali Hakan Yusuf Güner de Zafer Bölgesel Havaalanı'nın etkinliğini artırmak için koordineli, planlı ve programlı kısa ve uzun vadeli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Güner, “Bizler kültür, turizm, sanayi ve ulaştırma konularında makro projeler yaptık, bu anlamda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Bunun yanında ihracatı daha fazla artıracak ortamlar hazırlamaya çalışıyoruz. Yatırımcıların yollarını açmak ve ticaret faaliyetlerinde kolaylıklar sağlamayı hedefliyoruz. Öncelikle Kültür Turizm, Sanayi ve Ulaştırma alanlarında önem vererek makro hedeflere uygun yeni konseptler getirmeye çalışıyoruz. Zafer Bölgesel Havalimanından yurtdışı uçuşları artırarak Sağlık Turizmi alanından daha çok pay elde etmemiz gerekir.” dedi.

Vali Güner, 2. bir organize sanayi bölgesinin kurulması için çaba sarfettiklerini ifade ederek, il dışından ve hatta yurt dışından yatırımcıları teşvik etmeye devam edeceklerini anlattı. Güner, “Zafer Bölgesel Havaalanı ile ilgili bu güne kadar birçok eleştiri aldım. Ama ben bu eleştirileri dikkate almıyorum. Çünkü gerekli yönlendirmeler ve çalışmalarla çok daha iyi duruma geleceğine inanıyorum. Havalimanı için gerekli girişim ve temaslarla bulunmak gerekmektedir. Bunları da yerine getirirken Türk Hava Yolları'nın ilimiz adına yürüttüğü çalışmalara etkinlik, etkenlik ve verimlilik anlamında iş ve işlemlerini yürütmesini istiyorum. Bu şehrin hava trafiğini düzenleyen Vor İstasyonunun transferi konusunda gerekli çalışmaların yerine getirilmesini istiyorum. Hafif raylı sistemin Havalimanı ile şehirle irtibatlarının sağlanmasının gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

Toplantıya katılanlar tarafından Afyonkarahisar adına Zafer Bölgesel Havaalanı ile Sağlık Turizm’inin bütünleşmiş hale getirilmesi gerektiği üzerinde fikir birliğine varıldı. Konuşmalar sonrasında toplantıda hazır bulunanların öneri, istek ve talepleri alındı.

ZARAR MECLİS'E TAŞINMIŞTI

Öte yandan geçtiğimiz aylarda Zafer Havalimanı'nda devletin milyonlarca Euro'luk zarara uğratıldığı bunun yapımcı firmaya verilen yolcu garantisinden kaynaklandığının ileri sürülmüştü. Bunun üzerine CHP Afyonkarhisar Milletvekili Ahmet Toptaş, konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Kütahya'nın Altıntaş ilçesinin Kuyucak mevkiinde kurulan havalimanı yap-işlet-devret modeliyle özel firmaya, 29 yıl 11 aylık işletme karşılığında yaptırılmıştı. Toptaş, verdiği soru önergesinde "Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar'da havaalanı bulunmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen büyük bir törenle açılan ve Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıdığı iddia edilen Zafer Havalimanı'nda devletin milyonlarca Euro'luk zarara uğratıldığı ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullanmıştı. Toptaş, bu ilginç zararın ise yapımcı firmaya verilen yolcu garantisinden kaynaklandığını belirtti.