Mizahi mizansen haberler yayınlayan Zaytung'dan ayrılan bir ekip, Resmi Gaste isimli yeni bir site kurdu.

Resmi Gaste'nin kurucu ekibinden Cengiz Bayram, H. Nihat Güneş, Evren Kuçlu ve Uğur Ceviz, ayrılığın sebebini ve yeni yayın politikalarını Radikal'den Ümit Buget'e anlattı. Kurucu ekip, Zaytung'dan ayrılma sebeplerini, bünyesindeki yazarlara kendini değersiz hissettiren bir tutum içinde olması, edisyon olarak ilk başladığı yerde durmaması, üretilen haberler seçilirken eski kriterlere uyulmaması gibi sebeplere bağlıyor.

"ZAYTUNG'DAN DEMOKRATIZ"
Resmi Gaste'nin, tamamı Zaytung muhabiri olan insanlar tarafından Zaytung’da eleştirdikleri noktaları telafi etmeye dönük bir bakış açısıyla kurulmuş olmalarından dolayı daha demokratik olduğunu savunan kurucu ekip, sitenin dizaynından iç mantığına kadar birçok şeyi hep beraber şekillendirdiklerini belirtiyor. Sitedeki haberlerin seçimi konusunda editoryal inisiyatifi azaltmak için, içeriklerin oylanmasını sağlayan bir platform oluşturduklarını anlatan ekip, şunları söylüyor: "Zaytung'da tepedeki el, neyi istiyorsa koşulsuz ve tartışmadan onun dediği oluyordu. Muhabirlerin patronla konuşmaları yasaklanmıştı sanki. Bu soğuk hiyerarşiyi insani hale getirdik. Bizim haber üretme sürecimizde, moderatör ekibi olarak sözümüzün geçmediği durumlar oluyor. Yazarlarımız, haber seçimi ve yayınlama sürecine müdahil olup moderatörleri eleştiri yağmuruna tutabiliyorlar."

"LOGOMUZ KOYUN"
Koyun başı şeklindeki logolarının anlamını da anlatan kurucu ekip, "Logo arayışında, yaptığımız mizahla adımızdaki resmiyeti aynı anda ifade edebilecek bir figür olmasını esas aldık. Logomuz, bazen ilk bakışta aslanı andırsa da koyun. İlk görüşte âşık olduğumuz yakışıklı bir koyun. Logo arayışında, yaptığımız mizahla adımızdaki resmiyeti aynı anda ifade edebilecek bir figür olmasını esas aldık. Koyunumuz, duruşu ve yüz ifadesi bakımından bile sürüden ayrılışın bir simgesi gibiydi." diyor.

"ZAYTUNG'DA OLMAYAN BİRÇOK BÖLÜMÜMÜZ VAR"
Okur olarak Zaytung'u bırakmadıklarını söyleyen Resmi Gaste kurucuları, insanların Resmi Gaste'yi ziyaret etmesi için Zaytung'u bırakmaları gerekmediğini belirterek, Zaytung'dan farklı neler sunduklarını şöyle anlatıyor: "Her şeyden önce Seri İlan, Tarihte Bugün, İddaa Kuponu, Hava Durumu ve Röportaj gibi Zaytung'da olmayan birçok bölüm var Resmi Gaste'de. Zaten bekâr evine çıkarken daha rahat bir hareket alanı yaratmak arzusundaydık. Bu anlamda siteyi daha zengin bir içeriğe kavuşturacak yeni mizah alanları üzerinde sürekli kafa yoran dinamik bir yapımız var. Örneğin, yakında ana haberde yeni bir formata geçerek daha belirgin farklar yaratmaya hazırlanıyoruz. Okurların kesinlikle farklı tatlar alacakları iki ayrı platform Resmi Gaste ve Zaytung."

"MİZAH, ELEŞTİRİYİ DAHA ETKİLİ VE BAŞA ÇIKILMAZ KILIYOR"
Sistem eleştirisini gülüp eğlenerek yapmanın eleştiriyi daha güçlü, daha etkili ve başa çıkılmaz kıldığını belirten Resmi Gaste kurucuları, şunları söylüyor: "Sistemi bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu anlamda eleştirilerimizde sadece iktidarı değil, sistemi olumsuz yönde besleyen ve bu anlamda mizaha malzeme çıkaran her türlü durum ve yapıyı malzeme yapmaktan çekinmiyoruz."