Dün hayatını kaybeden Çeçen komutan Kaim Saduev’in (42), kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Çeçenistan’daki savaşta 4 ağabeyini kaybeden Çeçen savaşçı Kaim Saduev’in zehirlenerek hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Kafkasya halklarının doğadan toplayarak tükettiği Çeçence ‘Honk’ olarak bilinen yabani pırasa bitkisi Çeçenistan'dan geçtiğimiz haftalarda Kaim Saduev'e gönderildi. Bu bitkiyi ailenin tüm fertleri dün akşam yemeğinde yedi. Yemeğin ardından aile fertlerlerinden Anne Zeynep Saduev (41), oğlu Halid Saduev (8) ve Kaim Saduev rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Kaduev ailesinin diğer fertleri tedavi olurken, Kaim Saduev yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün hayatını kaybetti.

Saduev için Fatih Camisi’nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Cenazeye katılan Saduev’in yakınları tabuta sarılarak uzun süre göz yaşı döktü.

‘BURAYA GELİRKEN İÇİNE ZEHİR KONULMUŞ OLABİLİR’

Akşam yemeğinde söz konusu bitkiyi yediklerini belirten Cebir Saduev (19), “Yemekten sonra babam gece 12 gibi rahatsızlanmaya başladı. Hastaneye götürdük. Beyin kanaması olduğunu söylediler. Kardeşim ve annem de rahatsız olmuştu. Onlar kendine geldiler. Ancak babam hayatını kaybetti. Ürün buraya gelirken, içine zehir konulmasından şüpheleniyorum.” diye konuştu.

BABA SADUEV'İN KAYBETTİĞİ 5. OĞUL

Kaim Saduev’in kaybettiği 5. oğlu olduğunu belirten Baba Aliv Saduev, “Savaşta da 4 oğlumu kaybettim. Memleketten şifa için gelen bir yiyeceğe zehir katıp oğluma göndermişler. Allah’ın takdiri. Üzgünüz.” ifadelerini kullandı.

Çeçenlerin Türkiye’ye sığındığını ve Türkiye’yi kendi yurtları olarak gördüklerini aktaran İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Hangi akıl, hangi kötü güç Çeçenlerin bu suikastlere uğramasına izin veriyor. Ve bu katiller ortaya çıkarılmıyor. Çeçen dosyaları halen ortada. Bütün Çeçen cinayetleri örtbas edilmeye çalışılıyor. Sana sığınmış insanların hayatlarını korumak zorundasın. Ama bunu yapmıyorsun. Bir kardeşimiz daha zehirlenerek katledildi.” dedi.

'5 YIL ÖNCE BANA DA ZEHİRLİ MEKTUP GÖNDERDİLER'

Kendisine 5 yıl önce bir zarf içinde zehir gönderildiğini dile getiren Sebahattin Doygun ise yaşadıklarını şöyle aktardı: “Bize bir mektup geldi. İçinde toz vardı. Şüphelendim. Maske taktım. Zarfı açınca içinden toz çıktı. Toz benim açık olan yerlerimi baya bir yaktı. Toz kulaklarımı etkiledi. Kulağıma cihaz takmak zorunda kaldım.”

Öte yandan Adli Tıp Kurumu'nun olayla ilgili kesin kararını 3 ay sonra vereceği öğrenildi.