Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a çağrıda bulundu. Yıldız, "Demirtaş’tan şu ana kadar ‘Siz bu elektrik paralarını ödeyin, elektriği kaçırmayın, kayıp kaçak kullanmayın' diye bir cümle duymadım. Bu cümleyi duymak istiyoruz.” dedi.

Belediyenin çöpten enerji üreteceği tesisin temel atma töreni için Sivas'a gelen Bakan Yıldız, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Vali Alim Barut tarafından karşılanan Yıldız, şeref defterini imzaladı. Vali Barut’tan brifing alan Yıldız, hem siyasi faaliyetlerde bulunmak ve belediyenin yapacağı çöp tesisinden enerji üretimiyle ilgili olarak geldiğini bunun da enerji sektörü ve çevrecilik açısından ayrı bir heyecan verdiğini söyledi.

Bir soru üzerine muhalefet partilerinin bedava elektrik vaatlerini eleştiren Bakan Yıldız, “CHP’nin görünen yüzünün Kemal Kılıçdaroğlu, aslının da Cem Uzan olduğunu görüyoruz. Vaatler açıklandıkça çok fazla fark etmeye başladık. Tam bir pazaryerine döndü hele hele enerji sektörüyle alakalı ne hedeflenen ne öyle bir talep olan 230 kilowatsaatlik enerjiyi bedava verileceğinden söz ediliyor. Bunun tutarını sorduğumuzda 30 milyar TL’ye yakın bir rakam. Çünkü ‘bir asgari ücretlinin 4 katını alan birinin de elektrik parasını bedelsiz vereceğim’ deniyor. Bunun anlamı budur. Mesken başına 57 TL elektrik parası ödüyoruz. Son 12 yılda AK Parti hükümetleriyle beraber, bu ülkenin idaresine konan güçlü iradeyle beraber, bizler asgari ücretlinin alım gücünü tam iki katına çıkardık. Asgari ücretli yani 100 birim elektrik ve doğalgaz alabiliyorsa, şimdi 200’er birim alabiliyor. O yüzden biz enerji sektöründe alım gücünü artırdık. Enerji birim fiyatlarında bu manada çok iyi düzenlemelerde bulunduk.” diye konuştu.

'KAÇAK ELEKTRİK HEM KUL HEM DE DEVLET HAKKI'

Kayıp-kaçak elektirik konusunda da açıklamalar yapan Taner Yıldız, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı eleştirdi. Enerji Bakanı Yıldız, şöyle devam etti: “Demirtaş’a da burada bir çağrım olacak. Türk-Kürt demeden, Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar, hem kul hem de devlet hakkı olarak kullandığı elektrik parasını ödemesini istiyoruz. Ödeme güçlüğü çeken varsa onlara kolaylık sağlanacak, taksitse taksit yapılacaktır, ama ‘ben elektrik kullanacağım ve parasını ödemeyeceğim’ deniyorsa bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Demirtaş’tan şu ana kadar ‘siz bu elektrik paralarını ödeyin, normalde siz bu kullandığınız elektrik paralarını ödeyin ve elektriği kaçırmayın, kayıp kaçak kullanmayın' diye bir cümle duymadım. Bu cümleyi duymak istiyoruz. Böyle şirinlik yaparak, Türkiye’deki bütün illeri kucakladığını iddia ederek böyle olmaz. O yüzden bu hassasiyetleri hep beraber sağlamamız lazım ki 78 milyona bütün bu hizmetleri doğru götürmemiz açısından. O yüzden seçime yaklaştığımız bir dönemde, vatandaşların bu tür seçim vaatlerine tevessül etmediğini, eğer etmiş olsaydı şu ana kadar 2002 yılında Cem Uzan’ı o kadar vaatle iktidara getirirdi, ama vatandaşımız her şeyi biliyor ve görüyor. Kimin vaat ya da uçuk vaat olduğunu çok iyi ayırt ediyor. Eğer yapılacak bir şey varsa onu AK Parti yapar. Bundan sonrada inşallah yapmaya devam edecek.”

Enerji Bakanı Taner Yıldız daha sonra satranç turnuvasının açılışını yaptı.