Zeytinde görülen karakoşnili hastalığının, yüzde 70’e varan ürün kaybına sebep olduğu bildirildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, zeytin karakoşnili hastalığının, çeşitli zararlılara karşı yoğun ilaçlamaların yapıldığı ve Gemlik sofralık zeytini üreten Marmara ve Ege bölgelerinin bazı il ve ilçelerinde görüldüğünü söyledi. Larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslendiğini, aynı zamanda salgıladığı tatlı maddelerin bütün ağacı sardığını aktaran Çebi, “Bu tatlı madde üzerinde saprofit funguslar ürer ve karaballık hastalığı meydana gelir. Bir yandan özsuyun emilmesi, diğer yandan karaballığın fotosenteze engel olması, ağaçları zayıflatır ve verimde azalma meydana getirir. Koşnilin yoğunluğu arttıkça yaprak ve meyve dökümleri ile dallarda kurumalar başlar.” dedi.

Böyle zamanlarda ürün kaybının yüzde 60-70 oranına kadar çıktığının altını çizen Çebi, daha sonraki yıllarda ağaçların hiç meyve vermez hale geldiğini ve çalı topluluklarının görülmeye başladığını bildirdi. Zararlılarla mücadelede kültürel yöntemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Çebi, “Öncelikle ağaçlar esaslı bir budamaya tâbi tutulur. Budama artıkları, yapraklara varıncaya kadar toplanarak yakılır. Budanan zeytinlikler, hem güneşe hem de hava akımlarına karşı açılmış olur. Bu da hastalığın yeniden çoğalmasına bir derece mani olur. Doğal düşmanlar, zararlıyı yüzde 50’nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa böyle bahçelerde kimyasal mücadele uygulanmamalıdır. Eğer doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alacak yoğunlukta değilse karakoşnile zararlısına karşı yaz ilaçlaması yapılır. Yaz mücadelesi iki uygulama olup aktif larva çıkışına göre saptanır. Yaz mücadelesi için ilçe müdürlüklerimizin takip ve ilanlarına göre ilaçlama yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.