İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, Akdeniz’in en tanınan bitkisi zeytin ağacının ve zeytinyağının bu bölgedeki serüvenini yeni bir konferans dizisiyle ele alıyor. “Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu” başlıklı konferans dizisinin ilki, 11 Nisan 2015 Cumartesi saat 17.00’de, Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda olacak. Konferansta, Urla yakınlarındaki antik Klazomenai kentinde bulunan, Akdeniz’in ve dünyanın en eski zeytinyağı tesisini tekrar ayağa kaldırarak işler hale getiren Prof. Dr. Güven Bakır ve A.Ertan İplikçi, bilgi ve tecrübelerini aktaracak.

Klazomenai kentinde Prof. Dr. Bakır başkanlığında ve İplikçi’nin danışmanlığında yürütülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan ve uzun çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırılan işlik, MÖ 6. yüzyıla ait. İşlik içerisinde yer alan makinelerin yeniden kurulmasında tamamen doğal, mümkün olduğunca da yöreye ait malzemeler kullanıldı. Tarihi işliğin tekrar işler hale getirilmesiyle birlikte çocukların boyutlarına göre tasarlanmış, küçük ama gerçek zeytinyağı işliği de bölgeye kazandırıldı. Zeytin hasadı döneminde bahçelerinden topladığı zeytinleri işliğe getiren çocuklar, bu değirmende işlemden geçirdikleri ve presleyip sıktıkları yağı şişeleyebiliyorlar. Zeytinyağı şişelerini, tasarımını kendilerinin yaptıkları etiketlerle de süslüyorlar.

Konferans dizisinin ikincisi ise mayıs ayında, Prof. Dr. Zeki Arıkan ve Doç. Dr. Cihan Özgün tarafından, “Zeytinyağının Ege’deki Öyküsü” başlığıyla verilecek.