Fiyatların yükselmesiyle piyasada taklit ve ucuz zeytinyağı da çoğalmaya başladı. Uzmanlar zeytinyağı alırken bilindik güvenilir markaların tercih edilmesi, şüphelenilen tağşişli (karışımlı) ürünlerin ise 174 gıda hattını arayarak şikayette bulunması istendi.

Ziraat Mühendisi Mehmet İlkay Babaoğlu, üreticiden 8 ile 13 lira arasında alınan sızma zeytinyağının büyük market raflarında 18-20 liradan satılmaya başlamasına dikkat çekip, "Fiyatların yükselmesiyle piyasada taklit ve ucuz zeytinyağı da çoğaldığını ve tağşişli (karışımlı) ürünlerin oranında artış yaşandığını görüyoruz." diyerek tüketicileri ucuz yağlara karşı uyardı.

Zeytinyağına daha çok pamuk ve kanola gibi ucuz yağlar karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü ifade eden ve zeytinyağındaki bu hilelerin çok kolay ve duyusal şekillerde tüketici tarafından tespit edilemeyeceğini belirten Babaoğlu, "Biz sezonunda 8-9 liraya aldığımız zeytinyağının şu anki piyasa değeri 18-20 lira civarında. Tüketici 15-18 liralık zeytinyağı 10 liradan alarak kendini karlı sayıyor. Oysaki maliyeti 3-4 lira olan bir bitkisel yağa 10 lira vermiş oluyor. Eğer tüketici tükettiği markalı üründen şüphe duyuyorsa 174 gıda hattını arayarak şikayette bulunmalıdır.” diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI ARACILARDAN KAYNAKLANIYOR

Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet ise fiyat artışının sezonunda piyasadan bol miktarda zeytinyağı toplayan aracıdan kaynaklandığını ileri sürdü. Osmaniye piyasasında zeytin yağı sıkıntısı olmadığını ifade eden Çenet, fiyatların yükseldiği dönemlerde tağşişlerin arttığına dikkat çekerek, “Ambalajlı, markalı, güvenilir ve kontrollü firmaların ürünleri alınmalı. Tüketicinin aldığı ürün tağşişli ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' nın Alo 174 hattını arayabilir. Son 4-5 yıldan beri zeytinyağı ucuzdu. Zeytinyağının fiyatlarını oluşturan arz taleptir. Zeytinyağı üretiminde düşüş yok. Şu anda hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek miktarda ürün mevcut.” diye konuştu.

Uzmanlar, sahte yağların donma derecelerine bakarak içinde katkı yağlar ya da diğer maddeler olduğunun anlaşılmasının mümkün olduğu görüşünde. Buna göre sahte zeytinyağı şu şekilde anlaşılabilir: Yaklaşık olarak 0 ile -6 derece arasında donan hakiki zeytinyağı, bu özelliğiyle sahte zeytinyağlarından kolay bir şekilde ayrılabilir. Ayrıca zeytinyağının hakikisini anlamak için suyla karıştırılarak basit bir inceleme yapılması da mümkün. Tüm bitkisel kaynaklı yağlar, üzerine su ilave edilmesi halinde, dairesel tanecikler şeklinde su yüzeyine çıkar. ‘Zeytinyağı gibi üste çıkmak' deyimi, zeytinyağına su ilave edilmesi halinde, yağ su yüzeyine çıkacaktır. Ancak zeytinyağının hakiki olmaması halinde suyun yüzeyini kaplayacak şekilde yani yandan bakıldığında ince bir çizgi oluşturacak şekilde birikme gözlemlenir.