Zirve Üniversitesi, Gaziantep’te açtığı yeni bölümlerle dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor. Üniversite, gemi kaptanından sonra şimdi de pilot yetiştirecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sürekli Eğitim (ZÜSEM) İdari Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tamer, “ZÜSEM bünyesinde verilecek kurslarda, yılda 300 pilotun yetiştirilmesi hedefleniyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin 2014 yılı verilerine göre iç ve dış hatlarda uçuş yapan yolcu sayısı 12 milyonu buldu. Tahminlere göre 2015 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin uçak sayısının 500'ü bulması bekleniyor.” dedi. Türkiye'de yaklaşık 900'ü yabancı olan 6 bine yakın pilot görev yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr. Tamer, “Ancak bu pilotların hiçbiri boşta değil. Sektörün hızla büyümesi nedeniyle artan pilot ihtiyacı, yabancı yardımcı pilot alımı yapılarak karşılanmaya çalışılıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yabancı pilot istihdamını kısıtlayıcı kurallar getirmesi nedeniyle ise yerli pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik açılan, profesyonel pilot yetiştiren kurslara adeta bir talep patlaması yaşanıyor. Hava kargo, yangın söndürme ve hava ambulans gibi uçaklar çoğaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emeklilik veya istifa yoluyla ayrılan yıllık yaklaşık 100 pilotu da eklediğimizde, Türkiye'nin 2018 yılına kadar yaklaşık 4 bin sivil pilot açığı olduğu belirlendi. Zirve Üniversitesi, sektördeki bu açığı kapatmak ve profesyonel pilot ihtiyacına cevap verebilmek için ZÜSEM bünyesinde pilotluk eğitimine başlıyor. Kaptan Pilot Yrd. Doç. Dr. Ümit Öztürk'ün koordinatörlüğünde, ABD'de hizmet sunan Universal Safe Transportation and Energy Solution LCC uçuş okulu ile yapılan eğitimler, sekiz aylık hızlandırılmış eğitim ve bir yıllık sürede 650 saat teorik, 300 saat pratik uçuş eğitimini kapsıyor.” açıklamasını yaptı.

UÇUŞ EĞİTİMLERİ ABD'DE VERİLECEK

Lise mezunu olmanın yeterli olduğu eğitim programında uygulanacak sınavda başarı sağlayan pilot adaylarının, bir ay içerisinde ABD'deki uçuş okullarına gönderileceğini kaydeden Tamer, “Bu uygulama, Türkiye'de bu çapta hayata geçirilen ilk proje. Türkiye'de şu anda pilotluk eğitimi veren sekiz uçuş okulu ve biri devlet üniversitesi olmak üzere dört üniversite var. Bunların hepsini topladığımızda, verilen mezun sayısı 400'ü buluyor ancak Türkiye'nin cari pilot ihtiyacı bin kişi. Aradaki 600 kişilik farkın kapatılması gerekiyor. Benim son yaptığım uçuşlardaki yardımcı kaptan pilotlar yabancıydı. Bu konu milli bir mesele, çünkü sektörde verilen maaşlar çok ciddi rakamlar. Bu paraları bizim kendi evlatlarımızın almasını arzu ediyoruz. Para yurtiçinde kalmalı. Projemizin çıkış amacı, orijin noktası budur." dedi.

Mayıs ayında başlayacak pilotluk kurslarında, yılda 300 pilotun yetiştirilmesi hedefleniyor. Pilot olmaya hak kazananlar, 12 bin ile 15 bin lira arasında maaşla işe başlayabiliyor.