Malatya’daki Zirve Yayınevi cinayetlerini ilişkin davada, sanıklar dosyadaki iddialara ilişkin son savunmalarını yapmaya başladı.

Zirve Yayınevi’nde Alman uyruklu Tilman Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in boğazları kesilerek vahşice öldürülmesine ilişkin davanın 105. duruşması yapıldı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya elektronik kelepçe ile adli kontrol kapsamında tutuksuz yargılanan sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Ruhi Abat, emekli Albay Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Murat Göktürk, Adem Gedik, Adil Akçay ile SEGBİS üzerinden Cuma Özdemir ve Hamit Çeker katıldı. Aykut Saka, İlker Çınar, Levent Ercan Gelegen ve Hüseyin Yelki'nin katılmadığı duruşmaya yayınevinde öldürülen Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ile kızı Michal Geske, müdahil ve sanık avukatları da katıldı.

Duruşmada mahkeme başkanı, önceki celse talep edilen ve celse arasında mahkemeye ulaşan belgeler hakkında bilgi verdi. Daha sonra mahkeme başkanı, mahkemeye ulaşan yeni belgelerle ilgili taraflarla söz verdi.
Duruşmada savcı dosyaya ilişkin mahkemeye sunduğu mütalaayı tekrarladı. Sanıklar için aynı iddialarla cezalar verilmesini talep etti.

SANIKLAR SEÇİMDE OY KULLANMA İZNİ İSTEDİ

Tutuksuz sanıklar Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde oy kullanabilmek için izin istedi. Sanıklar ayrıca esas haklarındaki savunmaları için de mahkemeden ek süre talep etti.

Davanın bir numaralı sanıklarından Malatya eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger de her duruşmada olduğu gibi aleyhine suçlamalarla ilgili savunma yapmak yerine yeni iddialarla bulundu. Ülger, kendilerine ‘kumpas’ kurulduğu iddialarını yineledi.

Tutuksuz sanık Haydar Yeşil de dosyaya yeni gelen belgeleri inceledikten sonra esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunacağını söyledi.

Araştırma görevlisi Ruhi Abat ise dosya içinde delil olarak İlker Çınar’a ait flaş belleğin bilirkişi tarafından incelenmesini talep etti. Bundan sonra esas hakkında savunmasını hazırlayacağını söyleyen Abat da kendisine kumpas kurulduğunu iddia etti. Zirve Yayınevi cinayetleri öncesi jandarma personeli ile misyonerlik çalıştaylarına katılan, dosyada aleyhine diğer sanıklardan elde edilen ses kayıtları bulunan Abat, ‘paralel yapı’ iddialarıyla kumpas tezlerini yineledi.

SANIKLAR SAVUNMAYA YAPMAYA BAŞLADI

Abat’ın ardından tutuksuz sanık astsubay Adil Akçay mütalaaya ilişkin son savunması yapmaya başladı. Akçay’ın savunmasıyla birlikte davanın nihai kararı öncesi savunmaların alınması işlemine başlanmış oldu. Hakkındaki iddiaları reddeden Akçay, mahkeme dosyasında aleyhine delil olarak sunulan HTS kayıtlarında kasıtlı olarak eksik bilgiler konulduğunu savundu.