Kahramanmaraşlı 121 yaşındaki kadın, uzun yaşamının sırrını merak edenlerin ilgisiyle karşılaşıyor.

Türkoğlu ilçesinde oğlu İsmail Solmaz'la yaşayan 5 çocuk, 27 torun sahibi Fatma Solmaz, ziyaretine gelenlerle mutlu oluyor. Çocukları, torunları ve yakınları yanında olduğu süreçte yüzünden gülücükler eksilmeyen Solmaz, ilerlemiş yaşına rağmen günlük ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor, ibadetini ise hiç aksatmıyor.

Geçen yıl 19 Ağustos'ta hayatını kaybeden 124 yaşındaki Mehmet Tatar'ın akrabası olan Solmaz, sağlıklı yaşamıyla dikkat çekiyor.

- Uzun yaşamın sırrı doğal besinler ve huzur

Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaretine gelenlerin sürekli sağlıklı ve uzun yaşamı hakkında bilgi aldığını söyledi.

Birçok ihtiyacını yardım almadan karşıladığını dile getiren Solmaz, "Mevsimi dışında yetişen hiçbir ürünü tüketmiyorum. Genelde hayvansal ve bitkisel besinleri tercih ediyorum. Yemek öğünlerini hiç şaşırmam, zamanında ve düzenli yerim. Bol miktarda haşlanmış et, tereyağı, süt, yoğurt, yumurta, taze sebze ve meyve yiyorum. Ziyaretçilerime de neleri tüketmeleri konusunda bilgi veriyorum" dedi.

Solmaz, uzun ömrün bir diğer sırrının da huzurlu yaşamdan geçtiğini anlattı.

Abdil Solmaz da annesinin 92 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu ilk kez hastaneye gittiğini belirtti.

Merdivenden düşen annesinin bel kemiğinin zedelendiğini, bunun ardından vücut direncinin düştüğünü anlatan Solmaz, "Doktorun ameliyatın riskli olduğunu söylemesi üzerine vazgeçtik. Doğal yöntemlerle tedaviye evde devam ettiriyoruz" diye konuştu.

- Geçmişle gelecek arasında köprü

Solmaz'ın ziyaretçilerinden Funda Okumuş ise yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi gerektiğine işaret etti.

Fatma nineden sağlıklı ve uzun ömür konusunda bilgi aldıklarını ifade eden Okumuş, yaşlıların geçmiş ile gelecek arasında köprü olduğunu kaydetti.

Yaşlıların deneyimlerinden faydalanarak sorunlarıyla birebir ilgilenmenin herkesin öncelikli vazifesi olduğunu vurgulayan Okumuş, "Gençler olarak en önemli görevlerimizden biri de çocukluk dönemlerimizde bizlere verilen sevgi, şefkat ve merhamet duygularını bu dönemlerinde onlara iade etmek. Her türlü kolaylığı göstererek geride kalan ömürlerini rahat bir şekilde geçirmelerini sağlamak" dedi.

Aysun Kadifeci de Solmaz'ı ilk gördüğünde çok şaşırdığını dile getirdi.

Solmaz'dan sağlıklı yaşam için nasihat aldıklarını belirten Kadifeci, "Türkiye'nin yaş ortalamasına göre çok sağlıklı bir insan. Doğal beslenme ve stresten uzak kalmanın büyük etkisi olduğunu öğrendik" ifadelerini kullandı.