Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, Cuma günü meydana gelen heyelanda evleri boşaltılan vatandaşlar, Zonguldak - Ankara karayolunu ulaşıma kapattı. Devrek Kaymakamı Yakup Güney, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Ahmet Güngör, olay yerine giderek karayolunu açmaları için vatandaşları ikna etmeye çalıştı. Öfkeli kalabalık, yetkililerin heyelan bölgesinde Pazartesi günü çalışmaların başlatılacağı sözü vermesi üzerine 4 saat süren yol kapatma eylemini sonlandırdı.

Devrek'in Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 2 gün önce gerçekleşen heyelan nedeniyle evleri tahliye edilen mahalle sakinleri, herhangi bir çalışma yapılmadığını ileri sürerek Zonguldak - Ankara karayolunun Çomaklar Köprüsü kavşağını ulaşıma kapattı. Çok sayıda emniyet kuvveti yol güzergahında tedbir aldı.

Bayramın ilk günü 27 aile evsiz kaldı, mahalledeki geniş alanda derin çatlaklar oluştu. Heyelana Karayolları'nın neden olduğunu ileri süren vatandaşlar, bölgede çalışma başlatılmadığı gerekçesiyle saat 23.00 sıralarında Zonguldak - Ankara karayolunun Devrek kavşağını ulaşıma kapattı. 500'ü aşkın mahalle sakininin katıldığı eylemde, vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi.

Evi yıkılma tehlikesi geçiren Soner Susam, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce yapımına başlanılan Ereğli - Devrek karayolu çalışmalarının ardından mahallelerinde heyelanın başladığını söyledi. 3 gündür uyumadıklarını anlatan Susam, yetkililerin çalışma başlatmasını istedi.

Olay yerine gelen Devrek Kaymakamı Yakup Güney ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak, eylem yapan grupla görüştü. Kaymakam Güney, polis megafonuyla vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, "Risk altında olan evleri ilk etapta tespit ettik. Orada tahliye edilen insanlarımız için kalacak yer ayarlandı. Hiç bir ailemiz dışarıda kalmayacak. Kalacak yerim yok diyen vatandaşımız var ise yurdumuz var. Eve geçecek vatandaşlarımıza kira yardımı yapılacak. AFAD'dan yetkililer geldi ve inceleme yaptı. Gereken her şey yapılıyor" dedi.

Yaklaşık 4 saat süren eylem, Kaymakam Güney ve İl Emniyet Müdürü Ak'ın, 20 Temmuz'da Karşıyaka Mahallesinde çalışma başlatılacağı sözü vermesi üzerine sona erdi. İddiaya göre Karşıyaka Mahallesi'nin üst kısmında Karayolları tarafından yapımı devam eden Devrek - Ereğli karayoluyla ilgili çalışmalar nedeniyle heyelan meydana gelmilşti. Yetkiller, 27 ailenin evini tahliye etmişti.