Zonguldak’ta Aktif Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Türk Eğitim Sendikaları bir araya gelerek öğretmenlere yönelik rotasyon uygulamasını protesto etti.

Madenci anıtında toplanan 4 sendika üyeleri, 17 Nisan 2015 tarihli öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğini protesto etti. Gazipaşa Caddesi üzerinde yürüyüşe geçen eğitimciler, cadde üzerindeki AK Parti seçim bürosunun önünde slogan atmayı sürdürdü. Bu arada eyleme katılan öğretmenler, müziğin sesini yükselten bazı partilileri yuhaladı. Öğretmenler ıslıklar ve çeşitli sloganlar atarak parti merkezindekileri protesto edince kısa süreli gerginlik yaşandı. Sloganlara öfkelenen partili gençler, diğer parti görevlileri ve polis ekipleri tarafından yatıştırıldı.

Daha sonra valilik önüne yürüyen eğitim sendikalarının şube başkanları, ayrı ayrı konuşma yaptı. Öğretmenlere yönelik rotasyon yönetmeliğine tepki gösteren Eğitim-Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz, “Öğretmenler açısından ailenin en büyük sürgünü anlamına gelen ve onbinlerce öğretmeni yakından ilgilendiren rotasyon uygulaması adı altında yönetmelik çıkartılarak kitlesel bir tasfiye için düğmeye basılmıştır.” dedi. Aktif Eğitim-Sen Zonguldak Temsilcisi Yıldıray Uysal ise “Korkutarak, sindirerek, sürgünle tehdit ederek öğretmenleri biat etmeye zorlamak ancak benzerine 3. dünya ülkelerinde rastlanan çağ dışı, despot, baskıcı, özgürlükten korkan yönetimlerin işidir ki, biz insan onurunu hiçe sayan bu tür bir yönetim anlayışına karşıyız, asla kabul etmiyoruz. 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmayan bu baskıcı ve despot zihniyetin milletimizin sağduyusu ve feraseti ile en demokratik yoldan cezalandırılacağı hususunda ise inancımız tamdır. Buradan ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyen yandaş limana sığınmış meslektaşlarımıza da bir çift sözüm olacak: Şuna kesinlikle emin olmalısınız ki, bugün size dokunmayan o yılan yarın dönecek sizi de ısıracak. O gün sığınacak” ifadelerini kullandı.

ÖREN, SARI SENDİKAYA ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Eğitim-İş Sendikası Başkanı Metin Kahveci ise 4 sendikanın bir araya gelerek tarih yazdığını savundu.

Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören de Memur-Sen'e sert tepki gösterdi. Ören, şunları söyledi: “Bu yönetmelik ihtiyaçtan doğmuş bir yönetmelik değil, bu yalnızca intikam hırsından kaynaklanan bir yönetmeliktir. Bu proje, öğretmeni öğretmenlik mesleğini seçtiğine bin pişman etmek ve anasından emdiği sütü burnundan getirme projesidir. Öğretmen adayı üniversiteyi bitirmiş, KPSS’yi kazanmış, ondan sonra peşinden 3 sınav, peşinden bir sınav daha…Tabi bunu sarı sendika şöyle kullanıyor: Eğer bize gelmezseniz stajyerliğiniz kalkmaz diyor. Bu alçaklıktır. Sarı sendika, alçak bir sendikadır. Bu yönetmeliği çıkaranlar da alçağın ta kendisidir.”