Kahramanmaraş’ta güneş panelleri alanında faaliyet vermeye başlayan Ekinox Enerji A.Ş. İşletme Müdürü Murat Aksu, ilimizin güneş enerjisi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve tüm bina sahiplerinin bundan faydalanması gerektiğini söyledi.

Yakın zamanda EPDK tarafından yapılan düzenleme ile binaların çatı ve cephelerine güneş panelleri kurmak artık çok kolay. Bu düzenleme ile binaların çatısına güneş paneli kurarak kendi elektriğini üretmek, ürettiğinin fazlasını ise devlete satarak gelir elde etmek mümkün hale geldi. Yani artık güneş sadece evlerimizi değil ceplerimizi de ısıtacak.

“Ekinox Enerji A.Ş.” Kahramanmaraş’ta güneş panelleri alanında faaliyet vermeye başladı.

İlimizde kısa süre önce bu alanda hizmet vermeye başlayan Ekinox Enerji A.Ş. İşletme Müdürü Murat Aksu, ilimizin güneş enerjisi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve tüm bina sahiplerinin bundan faydalanması gerektiğini ifade ederek, güneş paneli kurulumu konusundaki tüm bilgi ve birikimlerini Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin hizmetine sunmak amacıyla faaliyetlerine başladıklarını, bu konuda hemşerilerimize danışmanlık hizmeti vererek farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ve uygun olan tüm binaların çatılarına, damlarına veya cephelerine güneş paneli kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Yerli ve ithal panel seçenekleriyle müşterilerine hizmet verdiklerini söyleyen Aksu, İlimizde sıcak su amaçlı kurulan güneş panellerine dikkat çekerek, nerdeyse bütün çatılarda ve damlarda sıcak su amaçlı güneş panellerinin olduğunu ancak bunların verimli şekilde kullanılamadığını, burada ısıtılan suyun çoğunlukla kullanılmadan tekrar soğuduğunu belirterek bunların yerine elektrik üretim amaçlı güneş panellerinin kurulması halinde oldukça karlı bir iş yapılacağını ifade etti. Böylece tüketicilerin kendi elektriğini kendilerinin üretebileceğini, yani bir daha elektrik faturası ödemeyeceklerini, üstüne de ürettiklerinin fazlasını devlete satarak para kazanabileceklerini ifade etti.

Ayda yaklaşık 850 TL kazanmak mümkün

Ekinox Enerji A.Ş. İşletme Müdürü Aksu bu hususu şu şekilde anlattı; Binalarınızın çatılarına, damlarına veya cephelerine 10 kW’a kadar güneş panelleri kurarak kendi elektriğinizi üreterek elektrik faturası ödemekten tamamen kurtulabilir, ürettiğiniz elektriğin ihtiyaç fazlası kısmı ise kWh başına 0.133 dolar/cent’ten yani yaklaşık olarak bugünkü kur itibariyle 0.63 TL’den devlete satabilirsiniz. Çatılara kurulacak 10 kW’lık bir santral ayda ortalama 1.500 kWh elektrik üretebilmekte, bunun maddi karşılığı ise kabaca 200 dolar, yani 950 TL olmaktadır. Aylık 100 TL elektrik faturası ödeyen bir mesken sahibi çatısına kuracağı 10 kW’lık bir santral ile hem ayda ödediği 100 TL’lik elektrik faturasından kurtulacak hem de ayda ortalama 850 TL gelir elde edebilecek. Kısacası, güneş paneli kurarak kendi elektriğinizi kendiniz üretip elektrik faturası ödemekten kurtulabilir, üstüne de ciddi miktarda para kazanabilirsiniz.

“Ekinox Enerji

Üretip sattığınız elektrikten hiçbir vergi alınmıyor

Murat Aksu vergi hususuna da değinerek, güneş paneli kurmanın teşvik kapsamında olduğunu, yakın zamanda yapılan düzenlemelerle güneş paneli kuran kişilerin KDV, gelir vergisi gibi vergilerden muaf tutulduğunu böylece elde edilecek gelirden hiçbir vergi alınmadığını ifade etti.

Güneş panelleri kendini 5 yılda amorti ediyor

Güneş panellerinin maliyetlerine de değinen Aksu, 10 kW gücündeki bir güneş paneli santralinin kabaca 12.000 dolara anahtar teslim olarak kurulabildiğini, ayda 200 dolardan yılda 2.400 dolar gelir sağlandığını bununda 5 yılda amorti anlamına geldiğini belirterek, yerli ve ithal panel kullanılması durumunda maliyetlerin değişkenlik gösterdiği hususunu da ekledi.

Ekinox Enerji

Çatınıza Çanak Anten Koyar Gibi Güneş Panelleri Koyacağımız Günler Geldi

Meskenlere kurulacak olan güneş panellerinin kurulumlarının sanılanın aksine oldukça pratik olduğunu belirten Aksu, “ güneş paneli koymak çatıya çanak anten takmak kadar kolay, ancak bu işi ehil kişilere yaptırmak çok önemli, ehline yaptırılmayan güneş panelleri işinin oldukça büyük riskler içereceğinin unutulmaması gerekir.” diyerek bu işin yetkin kişiler tarafından yapılması gerektiği hususuna dikkat çekti.

Elektrik Şebekesi Olmayan Bağ Ve Bahçe Evleri Artık Elektriğe Kavuşacak

İlimizde bağ/ bahçe evi kültürünün yaygın olduğunu, özellikle bu evlerin ruhsat veya tapu sorunu nedeniyle elektrik abonesi almakta ciddi zorluklar yaşadıklarını vurgulayan Murat Aksu, abonelik alan bağ/bahçe evlerinin ise ciddi miktarda bağlantı bedeli ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, vatandaşların tüm bu zahmetlerden ve sıkıntılardan güneş paneli kurarak kurtulabileceklerini belirtti. Aksu sözlerine şöyle sürdürdü;

“Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak ailesiyle keyifli bir zaman geçirmek isteyenlerin yaşadığı en büyük sıkıntının elektrik aboneliğidir. Bağ evinize elektrik abonesi almak istediğinizde sizden tapu soruluyor, ruhsat soruluyor. Bunlardan birine sahip değilseniz elektrik abonesi olamıyorsunuz ve maalesef ya karanlıkta yaşıyorsunuz ya da jeneratör alarak pahalı bir şekilde elektriğinizi karşılıyorsunuz. Elektrik abonesi olabilecek durumda olanlar ise yüksek bağlantı bedeli ödemek zorunda kalıyorlar. Tüm bu zahmetli ve sıkıntılı işlemlere katlanmak yerine çatılarda sadece 5 metrekarelik bir alana kuracakları ortalama 1 kW’lık akülü bir güneş paneli ile kesintisiz şekilde elektrik kullanılabilmektedir. 1 kW’lık bir güneş paneli ile aydınlatmalar, buzdolabı, tv gibi cihazlar rahatlıkla çalışabilmektedir. Bu işlerin yaklaşık maliyeti ise ortalama 10 bin TL’dir.”

Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Çok Avantajlı

Bağ ve bahçe evi aboneliklerinde yaşanan sıkıntıların bağ/bahçe veya tarla sulamalarında da yaşandığına değinen Murat Aksu, güneş panellerinin sadece meskenler için olmadığını tarımsal sulamalar içinde rahatlıkla kullanılabildiğini belirtti. Tarımsal sulama amaçlı elektrik tüketiminin meskenlere göre oldukça yüksek olduğunu, dolayısıyla tarımsal sulamalarda güneş panelinden mutlaka yararlanılması gerektiğini vurgulayan Aksu, ayrıntılı bilgi almak isteyen tüm hemşerilerimizin telefonla veya maille kendilerine ulaşabileceklerini veya şirkete gelerek yüz yüze görüşerek bilgi alabileceklerini ifade etti.