Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari İl Başkanı Aytekin Karahanlı, Hakkari’nin ilçe statüsüne alınmasıyla ilgili kanun tasarısının geri çekilmesi çağrısında bulundu.
Başkan Karahanlı, geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu torba tasarıda Hakkari’nin il statüsünden çıkarılıp ilçe statüsüne dönüştürülmesinin öngörüldüğünü belirterek, “Hakkari ilimizin, Türkiye haritasının en uçtaki konumuyla İran-Irak sınırındaki yeri münasebetiyle ülkemizin en stratejik ili olduğu söylenebilir. İlimiz konumu ve coğrafi yapısıyla birçok topluluğun ilgisini çekmiş ve birçok millete vatan olmuştur. Köklü bir geçmişe sahip olan ilimiz Med, Pers, Selevkos, Abbasi, Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı hakimiyetini görmüştür. 1936 yılında il statüsünü kazanan Hakkari ilimizin ilçe statüsüne indirilmesi ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel anlamda tamamıyla yok olma riskini beraberinde getirecektir. Ortalama 70 bin nüfusa sahip ilimiz, il vasfını yitirdiği taktirde nüfusun büyük oranda göç edeceği, sermaye sahiplerinin varlıklarının büyük oranda değersizleşeceği, turizmi ya da başka bir ekonomik kaynağı olmayan ilimizin zaman içinde köy vasfına bürüneceği aşikardır” dedi.
Tasarının geri çekilmesini isteyen Karahanlı, "Bu konuyla ilgili daha önce CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük ve ellerinden gelen yardımı, mücadeleyi esirgemediler. 5 Ağustos Cuma günü saat 16.00’da Sayın Kılıçdaroğlu ile bu konuyu tekrar görüşmek üzere Ankara’da olacağız. Karşı olduğumuz durum Yüksekova’nın il olması değil, Hakkari’nin ilçe olmasıdır. Hakkari il olarak kalabilir ve Yüksekova da il yapılabilir. Bu durumda Durankaya, Uludere, Beytüşşebap ve Çukurca Hakkâri ilimize bağlı ilçeler; Esendere, Derecik, Şemdinli ve Büyükçiftlik de Yüksekova ilimize bağlı ilçeler olarak tasarlanabilir. Bu konunun takipçisi olacağımızı kıymetli hemşehrilerimizin bilmesini isterim ve bu vesileyle dualarınızı bekler, tasarının geri çekilmesi umuduyla selam ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.