Hakkari’de havaların soğumasıyla birlikte artan hava kirliliği vatandaşları şimdiden tedirgin etmeye başladı.
Son günlerde bazı kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere şahıslara ait binaların bacalarından yükselen dumanlar, vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Hava kirliliğinin özellikle termik santral ve fabrikaların yoğun olduğu bölgelerde yaşandığını belirten vatandaşlar, Hakkari’de bunların olmamasına rağmen kalitesiz kömür kullanımının şehri yaşanılamaz bir duruma getirdiğini ifade ederek, ilgili kurumları göreve çağırdılar.
Özellikle Hakkari çarşı merkezinde gündüz saatlerinde bir kuruma ait lojmanın bacasında çıkan duman yüzünden yolda geçenler nefes almaktan güçlük çekerken, çevrede oturan bina sahipleri ise ilgili kuruma tepki gösterdiler. Daha kış gelmeden nefes alamaz hale geldiklerini belirten vatandaşlar, önlem alınmadığı takdirde hava kirliliği yüzünden birçok kişinin hastanelik olabileceğini belirttiler. Vatandaşlar, “Atlılar Caddesi üzerinde bir okulun lojmanları var. Bu lojmanlarda inanılmaz derecede zehirli duman yükseliyor. Yolda geçerken bile nefes almaktan güçlük çekiyoruz. Çevredeki bina sahipleri kapı ve pencerelerini açamaz hale geldi. Eğer bir devlet kurumu bunu yaparsa, o zaman kışın halimiz yaman. Bizler burada ilgili kurumları göreve çağırıyoruz. Hangi binada zehirli duman çıkarsa hemen gereğinin yapılmasını istiyoruz” dediler.
Göğüs hastalıkları uzmanları ise, kış aylarının göğüs hastalıkları için çok sıkıntılı aylar olduğu uyarısında bulundular. Uzmanlar, “Hakkari’de bronşit ve astım hastaları çoğunluktadır. Poliklinik başvuruları genelde ekim, kasım ve aralık aylarında artar. Bunun sebebi de hava kirliliğidir. Hakkari’de ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı ile artan karbondioksit gazı, hava kirliliğine yol açıyor. Bu da akciğer üzerinde önemli etki yapıyor. Kalitesiz kömür özellikle küçük çocuklarda astım, bronşit hastalıklarının alevlenmesine neden oluyor. Bu hastalığı taşıyanların az dışarıya çıkmasını öneriyoruz. Bunun için önlem alınması gerekmektedir. Hastaların çoğu öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor" şeklinde konuştular.
Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, hava kirliliği konusunda gerekli kontrolleri yaparak bir dizi tedbir aldıklarını ifade ettiler.