Hakkari Dağcılık İl Temsilciliği ve Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyelerinden oluşan 5 dağcı, 70 metre yükseklikteki Urartu oyma kaya mezarlıklarına tırmanış gerçekleştirdikten sonra halay çekti.
Hakkari Dağcılık İl Temsilciliği, Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği ve Ankara’dan gelen profesyonel dağcı Tarık Bünyamin Kaya, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yamaç köyünde bulunan ve M.Ö. 5 bin yıllarına ait olduğu iddia edilen Urartu oyma kaya mezarlıklarının bulunduğu 70 metrelik kayaya tırmanış gerçekleştirdi. Dağcılar, kayanın zirvesinde istasyon kurduktan sonra teker ve çifter şekilde kaya mezarlıklarına ulaşmak için iniş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 70 metrelik dik kayaya iniş gerçekleştiren dağcılar, yer yer zor anlar yaşadı. İniş sonunda kaya mezarlıklarına ulaşan dağcılar, içeride kaya mezarlıklarını inceledi.
İniş öncesi açıklamalarda bulunan Kerem Onay, hafta sonlarını dağcı arkadaşlarıyla kentin değişik yerlerinde tırmanışla geçirdiklerini belirterek, bu vesileyle Hakkari’nin değişik doğa güzelliklerini Türkiye’ye ve dünyaya gösterdiklerini belirtti. Onay, “Şu an Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yamaç köyündeki 70 metre yükseklikteki bir kayadan iniş gerçekleştireceğiz. Kayanın ortasında tahminen 5 bin veya 6 bin yıllık Urartular dönemine ait kaya mezarlıkları var. Bizde bu kaya mezarlıklarına inip içeri gireceğiz” diye konuştu.
Urartu kaya mezarlıklarına iniş gerçekleştirdikten sonra açıklamalarda bulunan Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ise, zorlu bir inişin ardında oyma kaya mezarlıklarına girmeyi başardıklarını söyledi. Ertunç, “Biz bugün Yamaç köyüne kaya eğitimi yapmak üzere geldik. Bunun dışında keşif yaptık. Urartulara ait kaya mezarlıklarını keşfettik. Ayrı ayrı odaları gördük. İniş ve çıkışlarımızı yaptık. Bu vesileyle arkadaşlarımız kaya mezarlıklarının nasıl oluştuğunu gördüler. Bununla beraber eğitimlerini de gördüler. Bundan sonra umudumuz, bu arkadaşlarla beraber Hakkari’deki gençliğini de bu gibi faaliyetlere çekmek ve bu gibi sporları onlarla beraber yapmaktır” şeklinde konuştu.
Dağcılar, başarılı geçen kaya eğitiminin ardından Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çektiler.