Hakkari İl Kalsın Platformu Sözcüsü Zeki Noyan, "Hakkari halkının siyasi hesaplaşmalara alet edilmesi; demokratik ve hukuksal devlet yapısıyla bağdaşmamaktadır" dedi.
Hakkari İl Kalsın Platform üyeleri, TBMM yerleşkesi Dikmen kapısında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Platform sözcüsü Zeki Noyan, bu kararın Hakkari halkını derinden üzdüğünü ve kadim bir kent olan Hakkari’nin kazanılmış hakkının iade edilmesi gerektiğini söyledi. Hakkari’nin il mevzusunun siyasi hesaplaşmalara kurban edilmemesi gerektiğini belirten Noyan, “Hakkari halkının siyasi hesaplaşmalara alet edilmesi; demokratik ve hukuksal devlet yapısıyla bağdaşmamaktadır. Hükümetin güvenlik gerekçesi bahanelerini ön plana alarak bu kararı alması, Hakkari halkının sorunu değildir. Vatanın tümünde güvenliğin sağlanması devletin ve hükümetin temel görevidir. Güvenliği sağlayamayan bir devletin ve hükümetin bunun bedelini halka ödetmesi kabul edilemez” dedi.
Noyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Hakkari’de Başbakan olarak yaptığı konuşmada kenti övdüğüne dikkat çekerek, “O dönem Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız, Hakkarililere hitap ederken, ‘Serhat şehri, medeniyet şehri, alimler şehri, seyitler şehri Hakkari’yi, Hakkarili kardeşlerimi selamlıyorum. Hakkarili Ebul Berakat Hazretleri ne güzel söylemiş; ‘Muhabbetin esası üç şeydedir; vefa, edep, mürüvvet.’ Bizim aramızda birbirimize karşı vefa var, bizim aramızda birbirimize karşı hamdolsun edep var, bizim aramızda birbirimize karşı mürüvvet var, kavuşma var, biz birbirimize muhabbetle bağlıyız. Allah muhabbetimizi daima artırsın’ demiştir. Biz de bugün Hakkari halkı olarak diyoruz ki lütfen bizlerin samimi duygularına kulak verin, hesap içinde olmadan Hakkari halkına kucak açmanızı bekliyoruz” diye konuştu.
Zeki Noyan, milli iradenin her şeyin üstünde olduğunu sürekli gündeme getiren cumhurun temsilcilerinin de bu vatan toprağında karar süreçlerinde cumhurun sesini duymalarının gerektiğini söyledi. Bunun gereği olarak cumhurun kararını esas almayan yasaların millete dayatılmaması gerektiğini belirten Noyan, “Bunu demokrasimiz adına en temel hak olarak görmekteyiz. Hakkari’deki insanı merkeze almayan, Hakkari halkının derdine çare üretmek yerine dert katan, ekonomik yapıyı çökerten bu yasayı kabul etmiyoruz. Hakkari halkı olarak diyoruz ki; milletin temsilcilerinin milletin yanında yer alarak bu kararlarını geri çekmelerini ve kardeşlik hukukunun gereği olarak adaletle hareket edeceğinize inanmaktayız” şeklinde konuştu.