Eğitim Bir Sen Yüksekova Şubesi, 28 Şubat postmodern darbesinin 20. yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulundu.

Eğitim Bir Sen Yüksekova bürosunda yapılan açıklamayı sendika başkanı Mustafa Can okudu. Mustafa Can, "28 Şubat Türkiye siyasi tarihinde, Refah-Yol hükümetinin, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve bu toplantıda alınan kararlar sonrası ortaya çıkan sürecin sonunda yıkılmasını ve seçilmişlerin dışındaki askeri bürokrasinin başını çektiği güçler tarafından yeniden biçimlendirilmesini ifade etmektedir" dedi.

Düşüncelerin, inançların, kimliklerin üzerinden tankların geçtiğini ve özgürlüklerin yok edildiğini belirten Can, "28 Şubat’ta 100 bine yakın kız öğrencinin eğitim hayatından mahrum bırakıldığı, İmam Hatip Okulu öğrencilerinin zulme maruz kaldığı, Kur’an kurslarının kapatıldığı, Kur’an eğitimine yaş sınırı getirildiği ve özetle İslami kimliğin yok edilmeye çalışıldığı 28 Şubat’ta milletin iradesi yok sayıldı, Meclis iç tüzüğü bahane edilerek, başörtülü milletvekili Merve Kavakçı’nın şahsında millete had bildirilmeye çalışıldı" şeklinde konuştu.

Başörtüsü yasaklarına karşı Türkiye’de Müslümanların sergilediği direnişin dış engellere rağmen önemli olduğunu söyleyen Can, "Başörtüsüne furuat diyenler; direnişi desteksiz bırakanlar 15 Temmuz ön hazırlığı içerisinde olduğunu yeniden gördük. Eldeki mevcut verilerden hareketle, 1997-2003 tarihleri arasında 33 bin 271 öğretmen, kılık-kıyafet/fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirmiş, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verilmiş, 11 bin 890 öğretmene kılık-kıyafet/fişlemeler nedeniyle disiplin cezası verilmiş, 4 bin 625 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı istihbarat birimleri tarafından sözde irticayla ilişkilendirilerek fişlenmiş, yaklaşık 11 bin öğretmen ise istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Darbe heveslisi generallerin bir kısmının bugün hapiste olması bizi aldatmasın; darbelere karşı verdiğimiz mücadelede bir adım geri çekildiğimiz anda, onların ileri doğru on adım atacaklarına; onları ait oldukları yerden kurtarmak isteyenlerin hızla harekete geçeceğinden 15 Temmuz sürecinde bir kez daha emin olduk. 28 Şubatla devam eden kara dönem, 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonucunda bitmiş, bu milletin darbelerden gereken dersleri aldığını, bundan sonra bu topraklarda hiçbir darbeye izin vermeyeceğini ortaya koymuştur. Kesin inancımız odur ki 28 Şubat darbesi bu topraklarda gerçekleştirilen son darbedir ve ilelebet öyle kalacaktır. Allah bu millete 28 Şubat gibi bir melaneti bir daha yaşatmasın” ifadelerini kullandı.