Çiçek, Orman İşletme Müdürülüğü'nde düzenlediği basın toplantısında yangından daha tehlikeli ve sinsi bir böcek türü olan Akdeniz çam kabuk böceğinin ormanlardaki kızılçam ağaçlarının kurumasına neden olduğunu söyledi.

Önceki yıllarda çıkan orman yangınları, yağışların az olması ve kurak geçen kış şartları nedeniyle ağaçlarda zayıflama meydana geldiğini ve böceğin bu şekilde hızlı yayıldığını ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

''Hatay'daki yaklaşık 4 bin hektarlık kızılçam, Akdeniz çam kabuk böceği tehdidi altında. Böcek, adından da anlaşıldığı gibi ağaçların dış kabuklarının hemen altında bulunan, ağaçların hayatiyetini sağlayan iletim demetlerinin bulunduğu kambiyum tabakasını yiyerek adeta ağacın damarlarını kesiyor. Topraktan su ve mineral besinleri almasını engelliyor. Böcek yılda 6 generasyon verme kabiliyetine sahip olup sıcak ve ılıman iklimlerde duraklamadan üremeye devam ediyor.''

Çiçek, ormanların dirençli ve bakımlı hale getirilebilmesi için, hastalıklı ve kuruyan fertlerin süratle sahadan uzaklaştırılması gerektiğini anlattı.

Kuruyan ağaçların kesilerek ormandan çıkarılmaması halinde böceğin üremeye devam edeceği ve yangınlarla da azalan ormanların yok olacağını ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

''Biz yaşanan durumu dumansız yangın olarak belirtiyoruz. Son günlerde Hatay'da fazla ağaç kesimlerinin yapıldığına dair kamuoyunda haberler çıkıyor. Ancak bu kesimlerle ilgili yapılan çalışmalar ormanlarımızın geleceğini ve bizden sonraki nesillere de bırakabileceğimiz ormanların kalması içindir.''