İSTÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitenin su ürünleri fakültesinde incelemeye alınan balinanın, Doğu Akdeniz'de nadir görülen uzun balina (Balaenopteraphysalus) türü olduğunu belirtti.
Balinanın boyunun 12,2 metre ölçüldüğünü aktaran Dereli, şunları kaydetti:

"Koruma altında olan bu türün karaya vurmuş olması oldukça üzücü ancak bilimsel olarak değerlendirilmesi gereken bir tür. Bu amaçla balinanın ileride kurulması düşünülen İskenderun Teknik Üniversitesinin bünyesinde oluşturulacak müzede sergilenebilmesi için karaya çıkarılması ve uygun yöntemlerle iskeletinin muhafaza edilmesini düşünüyoruz."

İSTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan ise balinanın, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince 1966 yılında "nesli tükenmek üzere olan ve korunması gereken türler" kapsamı altına alındığını kaydetti.

Bulunan ölü balinanın mavi balinadan (Balaenoptera musculus) sonra dünyadaki 2. büyük balina türünden olduğuna dikkati çeken Turan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 135-140 yıla kadar yaşadığı tahmin edilen 27 metre boya ulaştığı bilinen bu balinalar, dünya genelinde kutupsal iklimden, tropikal iklime kadar tüm okyanuslarda yaşamlarını sürdürürken nadir de olsa Akdeniz'de de görülebiliyor. İskenderun Körfezi'nde bulduğumuz bu balina muhtemelen 6-7 aylık yavru bir balinadır. Zaten limana gelen kaptanlardan edindiğimiz bilgilere göre bu balina kendisinden çok daha büyük bir balina ile beraber olduğu görünmüş. Ölüm sebebiyle ilgili çok ihtimal söylenebilir ama elimizde net bir bilgi yok."

Turan, 2006 yılında Uluslararası Balinaavı Komisyonunun (IWC) uzun balina türünün avlanmasına ilişkin bir erteleme kararı yayınladığını da anımsattı.