Pala ve beraberindeki farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, Hassa ilçesinde keşfedilen lav tüpü mağarasını ziyaret etti.
Pala, ziyarette yaptığı açıklamada, mağaranın Ardıçlı ile Hassa arasında yer alan Yalak mevkisinde bulunduğunu söyledi. İlçenin coğrafi değerlerinin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalara destek verdiklerini ifade eden Pala, şöyle devam etti:

''İlçemizde, Türkiye'nin başka yerlerinde olmayan yeryüzü şekilleri var. Burayla ilgili çalışma devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında buranın jeopark ilanı için UNESCO'ya başvuracağız. Dosya hazırlıklarına şimdiden başladık ve bunun için çok heyecanlıyız. Burada hocalarımız, değerli çalışmalar yapıyor. Biz de onlarla ilçemizin zengin coğrafyasını tanıtarak Hassa'nın kültür ve turizmine katkı sağlamaya çalışıyoruz."

- "Tünelin tamamının turizme açılması planlanıyor"

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy da  ilçede volkan jeomorfolojisi konulu bir arazi tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ekiple bölgeye girdiklerini dile getiren Atasoy, şöyle devam etti:

''Buranın 260 bin yıl önce oluşabileceğini düşünüyoruz. Ölçüm sonuçlarına göre tüneli saran çatı 3-4 metre. Tünelin genişliği yaklaşık 15-20, yüksekliği ise 7 metre civarında. Tünel içinde lazer metreyle yapılan ölçümlere göre 600 metre ilerleyebilme şansı olmuştur. 600 metreden sonra büyük bir su birikintisi ve balçık olduğu için ilerleyebilme şansı olmamıştır. Tünel, kendi içinde dallara ve galerilere ayrılıyor. Tünelle ilgili çalışmalar, büyük bir hızla devam etmektedir. Her girişte lav tünelinin farklı bir bölümü keşfedilmektedir. Bu özeliğiyle tünelin dallanıp, budaklanan büyük bir dolambaç gibi olduğu söylenilebilir. Yapılacak çalışmalarla ortaya çıkarılması düşünülen batı yönündeki uzantısının da gün ışına kavuşturulmasıyla tünelin tamamının turizme açılması planlanmaktadır.''

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde, Hatay'ın Hassa ilçesinde Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarasının keşfedildiğini bildirmişti.