HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve 2008 yılında yapılan çalışmalarda varlığı tespit edilen, ''Gazella gazella'' türü Hatay dağ ceylanlarının neslinin devamı için Kırıkhan ilçesinde kurulan ''Dağ Ceylanları Üretim İstasyonu'' ceylanlarına kavuştu.

Türkiye'de sadece Hatay'da yaşayan "Gazella gazella" türü ceylanların üretilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 160 dekarlık alan üzerine kurulan istasyona 1'i dişi 7 ceylan bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırıkhan Şefi Ziya Gelincik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye sınırında bulunan ve askeri yasak bölge olan yaklaşık 7 bin hektarlık dağlık arazide yaşayan dağ ceylanları için oluşturulan istasyonun 7 gün 24 saat izlendiğini kaydetti.

Su yalakları ve yemliklerin bulunduğu istasyonda ceylanların doğal ortamından koparılmadan yaşayacağını ifade eden Gelincik, ''2013 yılında kurulan istasyonumuza ilk ceylanlarımızı yerleştirdik. Ekiplerimizle, ceylanların bulunduğu alandan 1'i dişi toplam 7 ceylan alarak buraya getirdik. İstasyonda ceylanlar bütün ihtiyaçları karşılanarak, doğal ortamından koparılmadan, dış tehlikelerden uzakta yaşayacak. Bu yıl yavrulama dönemi olan mayıs ayında yine sahada çalışma yaparak yeni ceylanları getireceğiz'' diye konuştu.

Gelincik, ilerleyen dönemde istasyona daha fazla ceylan koyarak üremesinin sağlanacağını söyledi.

İldeki ceylanların geçen yıl mayıs ayında sayımını yaptıklarını ve 400'ün üzerinde birey tespit ettiklerini anımsatan Gelincik, bu rakamın her yıl daha da arttığını sözlerine ekledi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç de istasyon sayesinde olası bir salgın hastalık durumunda toplu ölümlerin önüne geçileceğini kaydetti.

Merkezde doğal ortamında bulunan ceylanlara herhangi bir olumsuzluk durumunda anında müdahale edilebileceğini belirten Öğünç, ''İstasyonda ceylanlar için su yalakları ve yemlikler var. Bunun dışında askeri yasak bölgedeki alana da ceylanlar için su yalakları yaptık. Doğada bulunan bitkilerle beslenen ceylanların su yalakları sayesinde bu ihtiyaçları da karşılanmış oluyor'' dedi.