Hatay’da ormanlar 'Akdeniz Çam Kabuk Böceği'nin tehdidi altında. 2013 yılında meydana gelen ve 2 bin hektarlık alanda etkili olan orman yangının ardından kuraklığında etkisi ise Amanos Dağlarına ağaçları kurutan Akdeniz Çam Kabuk Böceği musallat oldu. Yüzde 60 oranında Amanoslarda bulunan ağaçlarda etkili olan bu böceğin yok edilebilmesi ise Hatay Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler çalışmalarını hızlandırdı.

Halk arasında 'Ağaç katliamı yapılıyor', 'Genç ağaçlar kesiliyor' haberlerinin yayılmasının ardından açıklama yapma gereği duyan Antakya Orman İşletme Müdürü Cevdet Çiçek, meydana gelen yangınların ardından yaşanan kuraklığında etkisiyle Hatay genelinde 3 ile 4 bin hektarlık ormanlık alanda bu böceğin etkili olduğunu söyledi. Kimyasal ilaçlama yolunun tercih edilmemesinden kaynaklı bu böceğin etkisi altındaki ağaçların kesilerek bazı noktalarda ise toplu yakalamalarla Akdeniz Çam Kabuk Böceği ile savaştıklarını anlatan Çiçek böceğin sadece çam ağaçlarında etkili olduğunu söyledi.

Hatay genelinde Maraşboğazı, Serinyol, Alahan, Oğlakören, Gülederen Mahallelerinde kurak geçen kış şartlarının ardından ağaçların dış kabuklarının hemen altında yerleşerek ağacın damarlarını kapatan bu böceğin sağlıklı ağaçları dahi kuruttuğunu anlatan Çiçek, “Bu böcek özellikle çam ağaçlarının dış kabuklarının hemen altında bulunan ağacın hayat damarlarının bulunduğu ilerim tabakasını yiyerek adeta ağacın damarlarını kesip topraktan su ve mineral besin almasını engelliyor. Dişi böcekler günde 40 civarında yavru bırakabiliyor” dedi.

Mümkün olan en kısa süreç içerisinde bu böceğin yok edilebilmesinin önemli olduğunu aktaran Çiçek, “Etkili olduğu alanlarda kesim çalışmalarımız sürüyor. Kırıkhan ve Belen ilçelerimizde bunun önüne geçtik. Diğer alanlarda ise çalışmalarımız sürüyor. Etkili olduğu ağaçları kesiyoruz. Bu ağaçları kesmez isek diğerlerine sirayet edecek ve tüm ormanı kaybetme riski ile karşılaşacağız. Diğer yandan biyoteknik mücadele yöntemi olan “Feromen Tuzakları” ile erkek böceklerin üremek için salgıladıkları salyaya benzer bir koku ile dişi böcekleri tuzaklarda toplayarak hem böceğin popülasyonunun tespiti ve mücadelesini de sürdürüyoruz” dedi.

Sıcaklığın da bu böceğin ağaçlarda tutunmasına etkili olduğunu söyleyen Çiçek, “Havaların 17 derecenin altına düştüğü kış günlerinde bile bu böcek üremeye devam etti. Bu nedenle hastalıklı ağaç sayımız arttı. Mümkün olan en kısa sürede yok edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.