Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş başkanlığında, İskenderun trafiği ile ilgili sorunların minimize edilmesine yönelik projelerin anlatıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) organizasyonu ile gerçekleşen toplantıya Lütfü Savaş'ın yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, basın mensupları ve İskenderun’un trafikteki geleceği hakkında düşüncelerini ifade etme imkanı arayan vatandaşlar katıldı.

Gerçekleşen sunum öncesinde ev sahibi olarak söz alan İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz yaptığı kısa konuşmada, şunları kaydetti: “İskenderun’un çehresini değiştirerek, trafiği rahatlatacak ve bir anlamda şehrin nefes almasını sağlayacak ulaşım projesinin hayata geçirilmesi ile bu şehrin dinamikleri olarak eminiz ki İskenderun daha modern ve çağdaş bir görünüme kavuşacaktır. İTSO olarak böylesi önemli bir toplantıya ev sahipliği yaparak İskenderun’un geleceğine dönük bir inisiyatif kullanmaktan ötürü mutluyuz. İTSO yönetimi ve üyeleri olarak İskenderunumuza değer katacak projelerin her zaman destekçisiyiz.”

HATSU Genel Müdürü İsameddin Çeker, Hatay’ın altyapı sorunlarının çözümü hakkındaki bilgi verirken, İskenderun’un trafik karmaşasını ortadan kaldıracak projeleri ise HBB Ulaştırma Daire Başkanı M. İkbal Polat slaytlar ve sinevizyon ile sundu.

Basın mensupları, STK temsilcileri ve vatandaşların sunuma dahil olarak projeler hakkında beyin fırtınası yaptığı toplantıda, farklı görüşler fikir alışverişleri neticesinde en iyiye ulaşma potasında eritilerek İskenderun’un geleceğine katkı sağlayacak şekilde tartışıldı.

'HEMŞEHRİLERİMİZLE THİNK-TANK YAPARAK HATAY’A DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Proje sunumları sonrasında söz alan Başkan Savaş, şu ifadeleri kullandı: “Her ilçemize ayrı ayrı değer veriyor ve ürettiğimiz projelerle bu değeri Hatay sathına yaymaya çalışıyoruz. İskenderun için ürettiğimiz projeyi İskenderunlulardan habersiz bir şekilde hayata geçirmemiz ve en iyisini biz biliriz mantığıyla hareket ederek hemşehrilerimizi görmezden gelmemiz bizim yapımıza uygun bir hareket tarzı olamazdı elbette. Bugün İTSO ev sahipliğindeki organizasyonda bir araya gelmemiz bu yüzdendir. Hatay’ın kronik sorunlarının tespiti ve bu sorunları ortadan kaldırarak geleceğe minimum sorunla bakma hedefimiz doğrultusunda İskenderun’da trafik çilesine sebebiyet veren Primemall-Arsuz kavşağı ve Pac meydanı gibi iki önemli noktada çalışmalarımızı yoğunlaştırarak ürettiğimiz projeleri sizlerle paylaşma imkanı yakaladık. Yaptığımız fizibilite çalışmaları neticesinde ortaya çıkan donelerle çalıştığımız bu projeleri daha önce ulaşım master planımız şekillenirken yaptığımız gibi hemşehrilerimizle think-tank yaparak şekillendirmek istedik. Büyükşehirlerin korkulu rüyası haline gelen çarpık kentleşmenin önüne geçebilmek adına da imar ve ulaşım konularını bir arada düşünerek hareket ettik.”

40 MİLYON LİRALIK DEV PROJE İSKENDERUN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK

Başkan Savaş, İskenderun’un trafik sıkıntılarını minimize ederek şehre rahat bir nefes aldıracak yaklaşık 40 milyon liralık projelere Ekim ayında kazma vurarak bu projeleri 2016 ortası gibi tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

TELEFERİK PROJESİ, SANAYİ ŞEHRİ İSKENDERUN’A AYRI BİR RENK KATAR

İskenderun’a önemli bir değer daha katacak teleferik projesinin de sunumuyla ilgili vatandaşların nabzının tutulduğu ve alternatif fikirlerin de masaya yatırıldığı toplantıda katılımcılar bu projenin İskenderun’a çok renkli bir değer katacağı konusunda hemfikir oldu.

Teleferik Projesi’yle ilgili olarak kısa bir konuşma yapan Başkan Savaş, “Hatay’da bugüne dek ihmal edilen ve aslında Hatay’ı bir cazibe merkezi haline getirme yolunda oldukça faydalanma imkanı bulacağımız doğa turizmini değerlendireceğiz. Nasıl ki Antakya’da böyle bir projemiz var ve bu projemizi ilerletiyoruz, İskenderun’da da bu potansiyelimizden yararlanacağız.” dedi.

SU FİYATLARI, PARKOMETRE VE MERAK EDİLEN KONULAR AÇIKLIĞA KAVUŞTU

Başkan Savaş ve ekibini gündemi meşgul eden diğer konular hakkında da bilgi verdi.

Su tarife fiyatları, kanalizasyon şebekeleri ve Hatay genelinde yürütülen altyapı çalışmaları hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HATSU Genel Müdürü İsmaeddin Çeker, kamuoyunda dezenformasyon yaratılarak HBB ve HATSU’nun vatandaşla karşı karşıya getirilmek istendiğini savundu. HATSU’nun il genelinde modern bir kent inşası için yılmadan çalıştığının altını çizen Genel Müdür Çeker, bu anlamda geleceğe dönük projeler üreterek kalıcı çözümler için mesai yaptıklarını vurguladı.

Basın mensuplarının 'parkometre uygulama alanları ve fiyatları' konusunu sorması üzerine söz alan HBB Ulaştırma Daire Başkanı M. İkbal Polat, parkometrelerin uygulama alanlarının HBB Meclisi tarafından belirlendiğini, ve bu konudaki yasal düzenlemelere bağlı kalarak hareket ettiklerini ifade etti. Parkometre uygulama alanlarında trafiği rahatlatan bir uygulama olduğu kanaatinin yaygın olduğunu anlatan Başkan Polat, bu konudaki olumlu ve olumsuz fikirlerin dikkate alınarak çeşitli düzenlemeler yapıldığını vurguladı.

Parkometre konusunda söz alan Başkan Savaş, daha önce su fiyatları konusunda kamuoyunu bulandırarak algı yaratma yoluna giden kesimlerin bugün aynı çalışmayı parkometreler konusunda yaparak insanları yanlış bilgilendirdiğini öne sürdü.