Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan çiftçi Rıdvan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlaların havadan ilaçlanması amacıyla 1996 yılında ABD'deki bir firmadan 3 zirai uçağı toplam 450 bin dolara satın aldığını söyledi.

Yaklaşık 5 yıl boyunca kullanılan uçakların kaderinin 2001 yılında değiştiğini aktaran Kılıç, o yıl tarımsal zararlılarla mücadelede uçakla ilaçlamanın çevresel sebepler nedeniyle yasaklandığını hatırlattı.

Kılıç, yasak sonrası uçakların işlevsiz kalmaması için girişimlerde bulunduğunu anlatarak, "Uçaklarım Hatay başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her bölgesinde zirai ilaçlamada kullanıldı. Daha sonra bu alanda yasak gelince uçakları farklı alanlara yönlendirmeye çalıştım. Girişimler sonucu uçaklar birkaç kez reklam ve dizi çekimlerinde kullanıldı" dedi.

Aradan geçen süre içinde ise uçakların tamamen atıl hale geldiğini aktaran Kılıç, satmaya karar verdiğini ancak çok düşük rakamlara dahi alıcı bulamadığını ifade etti.

Kılıç, uçakların kullanılmadığı halde yıllık vergisi olduğunu belirterek, "2001 yılından beri doğru düzgün kullanamadığım uçakların her biri için yıllık 7 bin lira vergi ödüyorum. Çürümeye terk edilen uçaklarımı bir an önce elden çıkarmak istiyorum. Umarım en kısa sürede bir alıcı bulurum" diye konuştu.