İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce kişinin ölümüne, binlercesinin evsiz kalmasına neden olan Suriye'deki iç savaşın çocukların eğitimini de olumsuz etkilediğini belirtti.

 Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin, Türkiye sınırına yakın bölgelere sığındığını anlatan Karacaoğlu, "Suriyeli aileler, burada kurdukları derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Sınır hattında yaşam mücadelesi veren insan sayısı her geçen gün artıyor. İnsani yaşam malzemelerin yanında çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri de öncelikli hedeflerimiz arasında oluyor" diye konuştu.

Karacaoğlu, Türkiye sınırı yakınında kurulan çadır ve konteyner kentlerde çocukların eğitimi için çadır veya konteyner sınıflar oluşturulduğunu hatırlattı.

Bölgedeki yaklaşık 100 çadır veya konteyner okulda çocukların eğitim gördüğünü ifade eden Karacaoğlu, gönüllü öğretmenler sayesinde çocukların eğitimlerinin aksatılmamaya çalışıldığını vurguladı.

Suriye'de savaşın başladığı günden bugüne kadar 6 bin civarında okulun saldırılar nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini anımsatan Karacaoğlu, şöyle devam etti:

"5 milyon Suriyeli çocuk iç savaş nedeniyle eğitimden mahrum kalmış durumda. Suriyeli gönüllü ve İHH gönüllüsü öğretmenler tarafından çocukların eğitimleri sürdürülüyor. Savaşın getirdiği zorluklar nedeniyle en temel hakları olan eğitimden mahrum kalan Suriyeli çocuklar, gönüllü öğretmenler sayesinde bu sıkıntıyı aşıyor. Savaşın açtığı derin psikolojik yaralara rağmen çocuklar eğitimlerinden ödün vermiyor. Kendileri için kurulan çadır ve konteyner ilköğretim okullarında eğitimlerine devam eden yaklaşık 50 bin çocuk karne sevinci yaşadı."

Karacaoğlu, Suriyeli çocukların geleceklerinin daha güzel olması için eğitim çalışmalarına büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.