Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolünde bulunan ve yaklaşık 55 bin kişinin yaşadığı 5 bin çadırlı Atme kampına, son zamanlarda İdlib'in muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle 5 bin kişi daha sığındı. Savaştan kaçan binlerce kişinin de kentten kaçarak kampa gelmeye çalıştığı öğrenildi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısında bulunan Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atme kasabasındaki çadır kente gelen, aralarında çocuk, yaşlı ve kadının olduğu bin Suriyeli aile, en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor.

Suriye'de muhaliflerin çatı birliği Fetih Ordusu'nun 28 Mart Cumartesi günü İdlib kentinin denetimini ele geçirmesiyle, Eset yönetimine bağlı uçak ve helikopterlerin kenti yoğun şekilde bombalamasıyla bin aile, yaklaşık 5 bin kişi, Atme kasabasındaki çadır kentte yerleşti.

Kampa gelen ailelerin kenti terk etmesiyle yanlarında hiçbir şey almadıkları öğrenildi. Kendilerine verilen 8 kişilik çadırlarda kalan aileler, çocuklar için mama ve gıda sıkıntısı yaşıyor. Kendilerine verilen çadırları kuran aileler, kentten yoğun bir göç dalgasının yaşanacağını söylüyor. Yoğun göçün başlaması durumunda sığınmacılar için şartların daha da ağırlaşacağı belirtiliyor.

İdlib kentindeki bombardımandan kaçan Halid El Zafiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib'in yönetimin kontrolüne geçmesiyle rejim güçlerinin sivil halk gözetmeksizin kenti ağır bombardımana maruz bıraktığını söyledi.

Çatışmaların artmasıyla kenti terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Zafiri, şöyle devam etti:

"Rejim, İdlib'in düşmesiyle çocuk, kadın, yaşlı demeden bütün sivil yerleşim yerlerini vurmaya başladı. Birçok sivil vatandaş hayatını kaybetti. Bizim olduğumuz bölgedeki sivil yerleşim yerleri ile pazar ve çarşılara, varil ve vakum bombalarıyla saldırılar hız kazandı. Bizler canımızı zor kurtardık. Bütün ailemi yanıma alarak, güvenli gördüğüm Atme kampına getirdim. Binlerce kişi de kenti terk etmek için yollara düşmüş durumda. Yönetimin saldırılarına devam etmesi durumunda yoğun bir göç yaşanabilir."

Türk Kızılayı'nın kendilerine bin kişilik çadır dağıtımında bulunduğunu bildiren Zafiri, gıda konusunda sıkıntı yaşadıklarını, Türk yetkililerinden yardım beklediklerini kaydetti.

İdlib'ten kaçan Cahide Abdalla Dabul da her gün uçakların sivil yerleşim yerlerini bombaladığını ve 6 kişilik ailesiyle kenti terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Son günlerde saldırıların yoğunlaştığını ve dışarıya çakamaz hale geldiklerini anlatan Dabul, "Her gün bulunduğumuz yerler yönetimin uçak ve helikopterleri tarafından bombalanıyordu. Dışarı çıkamaz hale geldik. Son çare olarak buraya kaçmaya karar verdik. Fakat oğlumun kızı yakınımıza düşen bomba sonucu hayatını kaybetti. Burada bizlere çadır tahsis edildi, fakat evimizden hiçbir şey almadığımız için ne yiyecek ne de bir şeyimiz yok. Burada çok mağdur durumdayız. Yetkililerden yardım talep ediyoruz. Bizlere sadece Türkiye yardım edebilir. Başka kimseden bir şey beklemiyoruz" diye konuştu.