Topaca, Valilik'te İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit ile düzenlediği basın toplantısında, Reyhanlı ilçesine bağlı Beşaslan Mahallesi'nde düzenlenen operasyonla ilgili bilgi verdi.

Kaçakçılık faaliyetlerini tamamen ortadan kaldırmak kararlılığında olduklarını ifade eden Topaca, Hatay sınırlarında yasa dışı faaliyet istemediklerini söyledi.

Sabah 05.00 civarında 658 jandarma, 245 polis, 250 asker toplam bin 153 personelle zırhlı ve resmi aracın katılımıyla operasyonun başlatıldığını belirten Topaca, her türlü güvenlik tedbirini alarak, her ihtimali düşünerek geniş katılımlı operasyon yapıldığını kaydetti.

Operasyon kapsamında şüpheli olan 19 eve girildiğini ve arama yapıldığını vurgulayan Topaca, şöyle devam etti:

"Operasyonda, toplam 37 kişi gözaltına alındı. Bunların adli işlemleri devam ediyor. Kaçakçılık faaliyetlerinde kullanılan, değişik illerin plakalarını taşıyan 20 araca el konuldu. 12 bin 840 metre boru, iki ayrı bölgede imha edildi. Bu mücadele gerçekten zor. Köstebek dediğimiz yatay sondaj makineleriyle Suriye tarafından yerin altından borular köstebek makinesiyle bizim sınırımızdaki köylere doğru döşenmek suretiyle 12 bin 840 kilometre boru döşenmiş. Karşı taraftan bu borulara basılan akaryakıt bizim tarafta birçoğu da askeri yasak bölgede tankerlere, bidonlara alınarak piyasaya sürülüyordu. Bu hatların tamamını bugün imha ettik. Borular içerisinde çok fazla miktarda akaryakıt vardı onlar da yandı veya döküldü. 9 bin 235 litre de çeşitli yerlere depolanmış akaryakıta el konuldu. Bu miktar çok önemli değil. Önemli olan sistemin, akaryakıt kaçakçılığını sağlayan yapının çökertilmesidir. O yapıyı bugün Beşaslan'da çökertmiş ve hukuki işlemleri başlatmış durumdayız."

- Ruhsatsız silahlar da ele geçirildi

Topaca, operasyon sırasında evlerde 15 ruhsatsız av tüfeği, biri kurusıkı 3 tabanca, bu silahlara ait çok sayıda mühimmat ve iki telsiz ele geçirildiğini kaydetti.

Soruşturmanın sürdüğünü vurgulayan Topaca, şunları söyledi:

"İlimiz sınırlarında hiçbir şekilde kaçakçılığa göz yummayacağız. Bu mücadelemiz, etkili bir şekilde genişleyerek ve kararlı bir şekilde devam edecek. Bu hususta bu işe niyetlenen kim varsa herkes yasal sınırlar içerisine çekilmek durumundadır. Yasa dışı işlem yapan her türlü kaçakçılıkta güvenlik gücünü karşısında bulacaktır. Bu kararlılığı bundan sonra sürekli aynı şekilde devam ettireceğiz. Her türlü kaçakçılığa, yasa dışı yollardan ülkemize insanların ve araçların giriş çıkmasına, araçların çalınıp karşı tarafta satılmasına izin vermeme konusunda kararlıyız." 

Çok geniş bir sınır hattının olduğunu belirten Topaca, sınırın her noktasına asker ya da polis dikme ihtimallerinin bulunmadığını, kimi yerlerde kamera, kimi yerlerde hendek ve tel sisteminin bulunduğunu, yasa dışı faaliyet yapmak isteyenlerin her zaman olacağını, kimsenin bunu elini kolunu sallayarak yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Topaca, operasyonların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, gözaltına alınan 37 kişi arasında 20 civarında Suriyelinin bulunduğunu, bunlardan suça karışanlarla ilgili işlemlerin yapılacağın, bir kısmının sınır dışı edileceğini kaydetti.

- 1 milyon liralık köstebek makinesi 

Faaliyetlerin hiç durmadan devam edeceğini vurgulayan Topaca, güvenlik güçlerinin 24 saat ayakta olduğunu ve Hatay'ın 33 kritik, stratejik noktasında 24 saat esasına göre arama yapıldığını, akaryakıt, uyuşturucu, yasa dışı geçişlerle ilgili kontrollerin devam ettiğini belirtti.

Birkaç gün önce Kuşaklı Mahallesi'nde köstebek makinesinin ele geçirildiğini belirten Topaca, bunun ortalama değerinin 1 milyon lira civarında olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin Türkiye tarafından yakalanan köstebekle ilgili güvenlik zafiyeti olup olmadığı yönündeki soruya Topaca, "Güvenlik zafiyeti olarak almıyoruz, çünkü uzun zamandır takip edilen bir şeydi. Takibimizde olan başka araç gereçler de var. Orada güvenlik zafiyeti söz konusu değil. Takipte olan bir araçtı. O aracı hiç kullanamadan 2 kişi tutuklandı. Güvenlik zafiyeti yok" diye konuştu.