Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, Yayladağı'nda TEKEL ve YİBO çadır kentlerinde kalan Suriyelilerin çocukları, yarım bıraktıkları eğitimlerini devam ettiriyor. İki yıldır Türkiye'de eğitim görme şansı bulan misafir öğrenciler, çadır kentteki okullarda ana sınıfından lise son sınıf düzeyine kadar eğitim alıyor.

Matematik, fen bilimleri, tarih, coğrafya gibi temel dersleri Arapça gören öğrenciler, TÖMER tarafından açılan Türkçe kurslarına da ilgi gösteriyor.

TÖMER'in sınavlarını başarıyla bitiren öğrenciler, Türkiye'deki bazı üniversitelerin yabancı kontenjanından faydalanarak, buralarda eğitim görme fırsatına sahip oluyor.

Kurs öğretmenlerinden Mehmet Yücedağ, AA muhabirine, lise son sınıf ve lise mezunu öğrenciler için açılan TÖMER kurslarına bu yıl 200 kişinin kayıt yaptırdığı belirtti.

Geçen yıldan beri devam eden Türkçe kurslarında yaklaşık 250 öğrencinin eğitim aldığını vurgulayan Yücedağ, Suriyeli öğrencilerin bu kurslara severek ve isteyerek geldiğini, hizmetten memnun kaldıklarını söyledi.

Yücedağ, "Öğrenciler, Türkçe konuşma, yazma ve dil bilgisi kurallarını hiç bilmiyordu. Eğitime katılan 250 öğrenciden 170'i Türkçeyi öğrenerek C1 belgesi almaya hak kazandı. Şimdi bizler gibi Türkçeyi konuşup, yazabiliyorlar. Bu, öğrencilerin Türkiye'deki bir üniversitede eğitimlerini sürdürebilecekleri anlamına geliyor. İnşallah bu çocuklar Suriye ile Türkiye arasında eğitim köprüsü görevi de görecek" diye konuştu.

Geçen yıl kursa katılan 50 öğrenciden 30'unun Türkiye'de üniversite eğitimi almaya hak kazandığını belirten Yücedağ, öğrencilere dil bilgisinin yanı sıra Türk filmi izlettirildiğini, seminer verildiğini söyledi.

- Üniversite okumak istiyorlar

Suriye'nin İdlib kentinden 3 yıl önce Türkiye'ye gelen Merve Hattur, eğitim sayesinde Türkçeyi dil kurallarıyla öğrendiğini anlatarak, Türkiye'de üniversite  eğitimi almak istediğini kaydetti.

İki yıl önce ailesiyle Lazkiye'den Türkiye'ye sığınan Mert Bozoğlan da (20) geldiklerinde Türkçeyi hiç bilmediğini belirtti.

Kurs sayesinde Türkçe konuşup, yazabildiğini ifade eden Bozoğlan, "Bize Türkçeyi öğreten öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah ben de üniversiteye girme hakkı kazanırım. Hayalim, gazeteci olmak" dedi.